В новините
 
12.02.2009 12:17   Новината е видяна 5289 пъти
Позиция на БРА относно стачката на служителите на магазините-наематели в МОЛ Варна

Българската Ритейл Асоциация, като сдружение, което представлява и защитава интересите на българските търговци на дребно, е сериозно обезпокоена от събитията, които се случиха в МОЛ Варна на 9.02.2009 г. Безпрецедентната ситуация ще коментираме така: 


За пръв път в България станахме свидетели на организирана стачка от служителите на над 50 магазина, които изразяват публично притесненията си да не загубят работата си в момент, когато негативното влияние на световната финансова криза вече се усеща и в България. В същото време, налице е и още един тревожен факт, който управляващият екип на МОЛ Варна  пропусна да коментира пред медиите: в началото на февруари още два магазина в търговския център затвориха окончателно. Заради слабите обороти, те не само не можеха да плащат непосилно високите наеми, но също и заплатите на служителите си и другите съпътстващи дейността им разходи. Преди време те са се обърнали към мениджмънта на МОЛ Варна с молба или да се намери приемлив вариант за редукция на наемите, или да им бъде разрешено да напуснат наетите обекти по взаимно съгласие. Получавайки категоричен отказ, магазините не са имали друг избор, освен да се опитат да спасят минимална част от инвестициите си, като изнесат стоката и оборудването си през нощта. Така в МОЛ Варна вече има 9 празни помещения, без наематели и без никаква търговска дейност.


По отношение на стачката на служителите БРА изразява съжаление, че ситуацията е ескалирала дотолкова, че да се стигне до стачни действия. Като търговци, ние си даваме сметка, че такъв акт носи единствено преки загуби. Но, от друга страна, ние също сме работодатели и разбираме, и споделяме притесненията на служителите в МОЛ Варна, чийто брой е над 1000. Информацията, която получава БРА от много наематели в МОЛ Варна (а също и от други молове), е тревожна: продажбите не покриват дори малка част от разходите, като наемът е най-сериозното перо в тях.  


От контактите с наши настоящи и потенциални нови членове, БРА стига до извода, че съществува реална опасност проблемът, който възникна в МОЛ Варна, да се повтори и в други големи търговски центрове в национален мащаб. По-конкретно, натрупаните загуби от обектите в МОЛ Варна биха могли да доведат до фалити на цели търговски вериги, включително и до затваряне на успешните им магазини в софийските молове, например. 


Независимо от многократните сигнали, регистрирани индивидуално (от много малки и големи наематели) или колективно (от името на БРА) към ръководството на МОЛ Варна, независимо от публичната презентация на БРА, осъществена на пресконференция на 04.02.2009 г. и отразена подробно в болшинството български медии, на 10.02.2009г. Милър Дивелопмънтс, чрез своите представители Ивайло Иванов и Антония Ангелова, заявяват пред националните медии, че те изобщо не знаят какъв е проблемът и няма към кого да се обърнат, за да разберат исканията на наемателите.


В последното си писмо от 26.01.2009г., адресирано до собствениците и мениджмънта на МОЛ Варна, БРА много ясно представи същността на проблема, от който губят не само търговците и Милър Дивелопмънтс, но и всички варненци, които разчитат в техния град да функционира модерен търговско-развлекателен комплекс и да имат достъп до елитни световни марки. Ако не се стигне бързо до споразумение, и други търговци ще са принудени да затворят магазините си, което ще доведе до силно намалял клиентопоток и още по-ниски нива на продажби за останалите магазини. Ако тази тенденция се задълбочи, няма да е далече денят, в който голяма част от МОЛ Варна ще остане празна. 


БРА отново призовава собствениците и мениджмънта на МОЛ Варна афишираното пред медиите желание за диалог с наемателите да се превърне в реално действие и час по-скоро да се премине към обсъждане в партньорски дух на разумни предложения за преодоляване на кризисната ситуация.  

 





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |