В новините
 
17.02.2009 18:25   Новината е видяна 4708 пъти
Кукеров ден

От 1972 година през месец февруари в Меден рудник се организарат кукерски игри. В кукерската група участват около 50 души на възраст от 6 до 30 години. Основната група е от кукери облечени с кози кожи, на кръста имат закачени звънци. Според традиционните представи обичаят осигурява богата реколта, здраве и плодовитост на животни и хора. Символиката на маските и основният реквизит са оплодителни и аграрни - рало, помет, фалос, кросно. Персонажите са свързани с различните трудови дейности - бръснар, ваксаджия, мечкар с мечка, цар, медицинска сестра, поп, циганка. Автентичните костюми са изработени от самите участници. В състава има добра приемственост, положителното е, че преобладават млади хора.

      Колектива е участвал три пъти на Международния фестивал за маскарадни игри в Перник, гостувал е на празници в Калофер, Веселиново, Средец и във много селища в района на Бургас.

      Автентично съхраненото фолклорно наследство, пресъздадено с високо художествено майсторство прави кукерския състав желан гост във всеки български дом.

      Под звуците на специална мелодия кукерите започват игрите, влизат във всеки дом, за да внесат здраве и плодородие. Те са агресивни, нападат най-често младите жени, за да са плодовити. Късно след обяд царят насочва ритмично звънтящото шествие към мястото за посев, където впряга двама кукери, оре, сее, благославя. Обичаят завършва с кукерско хоро, на което се избира царят за следващата година.

      На 22 февруари в 8.30 часа всички участници се събират в двора на "Царя" на ул. "Ален мак" № 6. Той ги посреща с трапеза, на която има хляб, сирене, сланина и вино и от там започва ритуалното обхождане на селището от кукерската дружина.

      В 16.30 часа "Царят" насочва ритмично звънтящото шествие към мястото за посев - поляната на бившето опитно поле на ОУ"Найден Геров".





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |