В новините
 
06.03.2009 13:50   Новината е видяна 5434 пъти
Православието влезе най-напред в бургаските училища

Бургас стана първият български град, реализирал на практика своя стратегия в областта на православното обучение. По този повод кметът Димитър Николов и Негово Високопреосвещенство сливенският митрополит Йоаникий призоваха вероучението да се превърне в национална кампания и добрият пример да последват другите общини у нас.

Дейността на клуб "Православни християнски ценности, традиции и празници" към Общински детски комплекс - Бургас стартира днес /5 март/ с провеждането на първия официален учебен час по религия и православие. Той протече в специално оборудван за тази цел кабинет в СОУ „Константин Петканов”, което се намира в най-големия бургаски комплекс „Меден рудник”. На занятието присъстваха 21 деца на възраст 8-9 години.

Прощъпулникът събра в класната стая кмета Димитър Николов, сливенския митрополит дядо Йоаникий, зам.-кмета Йорданка Ананиева, зам.-областния управител Румяна Денева, архиерейския наместник в Бургас отец Борис Беров, директора на РИО - Бургас доц. Таня Борисова, родители и православни духовници от града.

Първият учебен час беше открит от кмета Николов, който написа на учебната дъска заглавието на въвеждащия урок: „ДЕСЕТТЕ БОЖИ ЗАПОВЕДИ”. В занятието взе участие самият дядо владика, който обясни на децата, че „доброто носи радост” и ги запозна със задълженията на човека към Бога и ближните.

В кабинета по вероучение в СОУ „Константин Петканов” ще преподава младият свещеник отец Стелиян. Помещението е обзаведено с помощта на Община Бургас и архиерейското наместничество в града. Предстои такива кабинети да бъдат обособени и в други бургаски училища. До момента в програмата за православно обучение са записани 1200 ученици от общо 23 училища и постоянно се приемат нови молби.

Децата от СОУ „Константин Петканов” получиха в дар от дядо владика 55 книги на богословска тематика, а техните учители - икона на Света Богородица. Дарове поднесоха още отец Беров и зам.-областният управител Румяна Денева, а кметът Николов връчи на дядо Йоанакий пластика на Свети Николай Чудотворец, по случай седемдесетия му рожден ден.

 





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |