В новините
 
07.03.2009 12:48   Новината е видяна 4559 пъти
В Бургас и зелките се сърдят на Валери. Навършиха се 2 години любов между двете баш сили в града

Във връзка с периодично излъчваната в ефира на телевизия “СКАТ” информация по темата за функциониращата борса на ул. „Одрин” и излаганата негативна оценка относно ефективността на действията предприемани от РИОКОЗ по отношение продължаващото функциониране на борсата, Ви информираме, че ангажираното от медията становище за некомпетентност, нехайство и съмнение за корумпираност на служителите от отдел „КХОХ” при РИОКОЗ не отговарят на истината. С цел да се представят обективно на обществеността предприетите от инспекцията действия в тази насока, Ви предоставяме следните данни:

      За обектът “Пазар на търговци и производители на пресни плодове и зеленчуци”, находящ се в гр. Бургас, ул. „Одрин”, УПИ-ІІ-101, кв.49 експлоатиран от „Апиа Плюс” ЕООД са входирани на 22.04 и 17.05.2008г. от управителя Иван Хинков Христов две заявления за регистрация на обект за търговия с храни по реда на чл. 12 от Закона за храните. И двете процедури са приключили с връчване на мотивирани откази на РИОКОЗ за регистрация на обектът, поради неотстраняване в срок на несъответствия с хигиенните и здравни изисквания. 

      В изпълнение на правомощията си по чл. 30, ал.1, т. 6 от Закона за храните през 2008г. Директора на РИОКОЗ-Бургас издаде Заповед за спиране експлоатацията на обекта. Изпълнението на заповедта е вменено като задължение за изпълнение на управителя Иван Христов. Неизпълнението на заповедта се санкционира с административни мерки – съставяне на актове.

      РИОКОЗ-Бургас до момента е извършила общо 14 проверки на борсата, две от които са проведени съвместно с МВР гр. Бургас и Община Бургас, съставени са 10 доклади от проверки и едно предписание. Служители на Инспекцията са съставили на дружеството общо четири акта за административно нарушение. Два от тях са за неизпълнение на заповедта за спиране на експлоатацията, а останалите се отнасят до функциониране на борсата без необходимата регистрация по чл.12 от Закона за храните. Издадени са три наказателни постановления на обща стойност 6200 лв., които към настоящия момент поради процедура по съдебно обжалване все още не са влезли в законна сила.

      Обвиненията, че РИОКОЗ „не иска да изпълнява собствената си заповед” са абсурдни. Единствено собственика в изпълнение на Заповед по Закона за храните и Закона за здравето е този, който може да преустанови реално дейността на обекта. Правомощията на РИОКОЗ са да санкционира неизпълнението на заповедта чрез административен акт. Не са ни дадени правомощия за физическо премахване на обекта.

      Що се отнася до търсене на съдействието от други органи по изпълнение на правомощията ни (извършване на проверки, допускане в обекти, вземане на проби, съставяне на актове, връчване на предписания), то такова съдействие в конкретният случай е търсено и реализирано. Поради отказ да получи заповедта управителя на “Апиа плюс” ЕООД същата е връчена със съдействието на представители на Общинска полиция Бургас, извършени са съвместни проверки в обекта и с представители на МВР.

      Извършването на контрола при този обект през цялото време от месец април 2008г. до момента е съпроводен със значителни трудности, създавани от собственика и служителите му. Въпреки това РИОКОЗ-Бургас ще продължи да изпълнява задълженията и правомощията си дадени в Закона за храните и Закона за здравето. 

 





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |