В новините
 
08.03.2009 13:48   Новината е видяна 5927 пъти
Меглена Плугчиева: Бургас има добър административен капацитет

Вицепремиерът на Република България Меглена Плугчиева и кметът Димитър Николов обсъдиха европроектите на Община Бургас. В срещата взеха участие още зам.-кметът Ивелина Василева и съветникът на вицепремиера Венелин Тодоров.

Меглена Плугчиева отчете активността и добрия административен капацитет на Община Бургас и даде ценни съвети за още по-голяма ефективност в привличането на средства по европейските програми.

Кметът Николов имаше много въпроси към вицепремиера, тъй като Община Бургас подготви и подготвя проекти по всички оперативни програми на ЕС.

Тема на разговор стана липсата на толеранс към по-големите общини по отношение на проектите в обхвата на ОП „Околна среда”. Димитър Николов даде пример с малки селища в слабо населени общини, които получават по 20 млн. лв. за канализация, а многохиляден комплекс като бургаския „Меден рудник” трудно се преборва за 10 милиона.

„Големите общини трябва да се ползват с предимство”, каза Меглена Плугчиева и се съгласи, че принцип за приоритетност е трябвало да бъде заложен в програмата.

„На ход ще опитаме да променим нещата”, добави тя.

Кметът Николов не пропусна възможността да припомни голямата важност на проекта за изграждане на пътен възел Бургас - Средец - Созопол, който трябва да се изпълни със средства от държавния бюджет. Вицепремиерът обеща още в понеделник да разговаря по този въпрос с изпълнителния директор на Национална агенция „Пътна инфраструктура” (НАПИ) Янко Янков.

Друга бургаска тема, която Меглена Плугчиева се ангажира да проучи, е отказът на Стефан Юруков /Председател на Държавната агенция по горите/ да замени 1 декар земя от държавен горски фонд  в Ченгене скеле срещу 50 декара общинска гора. Извършването на тази рокада ще позволи на Община Бургас да кандидатства с проект по Оперативна програма „Рибарство и аквакултури” за изграждане на рибарско тържище в селището. 

Във връзка с 2 одобрени, но замразени проекта на Община Бургас по програма ФАР, кметът Николов поиска да се провери възможността за финансирането им с бюджетни средства. Те са за изграждане на зелени коридори /велоалеи/ и развитие на индустриални зони.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |