В новините
 
11.03.2009 23:22   Новината е видяна 6241 пъти
От пинчер до санбернар - 25 лв. общинска такса през 2009 г.

През 2009 г. в Бургас таксата за куче, независимо от породата и размера му, бе фиксирана на 25 лв. с решение на Общински съвет. Миналата година тя беше 40 лв. за малки и 100 лв. за големи кучета. За съжаление приходите от такса-куче за 2008 г. бяха едва 1950 лв. 

Отговорността на гражданите, Община Бургас и други институции в града към домашните и бездомните кучета беше обсъдена днес по време на среща, организирана от зам.-кмета Ивелина Василева. В нея взеха участие представители на общинска администрация, общински съветници, НПО, ветеринари, ловджии и кинолози.

Общинска администрация призова за пореден път собствениците на кучета да проявят гражданска съвест и през новата година да си платят таксата, която никак не е голяма. С парите от нея се ограничава популацията на бездомните кучета в града. Собствениците са длъжни да подадат декларация по образец в Дирекция "Опазване на околната среда" при Община Бургас, в тримесечен срок от датата на придобиване на куче. При подаване на декларацията се представя ветеринарномедицински паспорт на кучето и документ за платена такса. Подалият декларация собственик получава метална марка с регистрационен номер. Тя се поставя на нашийника на кучето и се носи при извеждането му на разходка.

Община Бургас не бяга от диалог с гражданите по темата за кучетата. Собственици се оплакаха, че няма къде да разхождат четириногите си любимци регламентирано. В двуседмичен срок Общината очаква от тях да посочат места в съществуващите паркови пространства на Бургас, в които според тях е възможно да се обособят заградени зони за разходка на домашни кучета. Тези предложения ще бъдат предоставени на ЕСУТ /Експертен съвет по устройство на територията/, който да вземе решение по тях.

По време на срещата Ивелина Василева се обърна към ветеринарното съсловие в Бургас с призив за съдействие. Общинска дирекция „Местни приходи” не разполага с база данни за броя на домашните кучета в града и техните собственици. С тази информация разполагат ветеринарните лекари, които издават паспорти на кучетата. Ако Община Бургас се снабди с този регистър, ще има реално основание и възможност да контролира събираемостта на такса-куче. Община Бургас иска тази информация на основание чл. 174, ал. 4 от Закона за ветеринарномедицинската дейност, където пише следното: Ветеринарният лекар изпраща ежемесечно данните от ветеринарномедицинския паспорт на всяко регистрирано куче в Регионална ветеринарномедицинска служба (РВМС) и в съответната община.

 





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |