В новините
 
11.03.2009 23:24   Новината е видяна 4653 пъти
Депутатите подкрепиха по-строги мерки за морска безопасност

Днес Европейският парламент прие окончателно осемте доклада от третия морски пакет, известен като "Ерика ІІІ", който цели да подобри и да засили законодателството на ЕС в областта на морската безопасност. Пакетът предвижда мерки за защита на европейските брегове от морски катастрофи и за подобряване на безопасността на пътниците и корабните екипажи.


Парламентът постигна днес голям законодателен успех, приемайки окончателно и с голямо мнозинство законодателните предложения, които ще помогнат за предотвратяването на замърсяване на европейските брегове от катастрофи като тези на корабите Ерика и Престиж. Въпреки многократните опити на правителствата на държавите членки да смекчат новите правила, европейските депутати успяха да постигнат по-затегнат контрол и по-стриктни изисквания.


Осемте регламента и директиви, които бяха приети днес, ще засилят изискванията за безопасност за корабите, плаващи под флаг на държава членка на ЕС или в европейски води. Някои от основните мерки, предвидени в третия морски пакет, са следните:


Постоянен черен списък на опасните кораби, както и по-строги и по-чести проверки на корабите - на всеки шест месеца за съдовете, представляващи висока степен на риск. Ако даден кораб не е отговорил на изискванията поне три пъти за период от три години, на него ще му бъде забранен достъп и заставане на котва в и извън пристанищата на ЕС. Тази забрана може да бъде вдигната след три месеца, при условие, че корабът вече отговаря на условията за сигурност (доклад на Dominique Vlasto, ЕНП-ЕД, Франция, относно държавния пристанищен контрол).
 

Корабите, плаващи под знамето на държава членка на ЕС, трябва задължително да отговарят на международните стандарти за сигурност, и по-специално на конвенцията за безопасност и предотвратяване на замърсяването на Международната морска организация (доклад на Emanuel Fernandes, ПЕС, Португалия, относно спазването на изискванията на държавата на флага).
 

Частните организации, натоварени от държавите членки със задачата да провеждат инспекции на корабите, също трябва да отговарят на набор от стриктни правила и стандарти (доклади на Luis de Grandes Pascual, ЕНП-ЕД, Испания, относно директивата и регламента за общите правила и стандарти за организациите за проверка и преглед на кораби).
 

Новото законодателство задължава държавите членки да искат от собствениците на кораби, плаващи под техния флаг или навлизащи в техни води, да представят удостоверение за застраховка; ако те не представят подобно доказателство, на корабите ще бъде отказан достъп (доклад на Gilles Savary, ПЕС, Франция, относно застраховката на корабособствениците за морски искове).
 

Хармонизиране на европейско ниво на размера на обезщетенията за пътниците в случай на произшествие; превозвачите трябва да заплатят до 2.587 евро при загубен или повреден багаж и до 460 000 евро в случай на смърт или физическо нараняване, предизвикано от грешка или небрежност (доклад на Paolo Costa, АЛДЕ, Италия, относно отговорността на превозвачите на пътници по море в случай на произшествия).
 

Във всяка държава членка ще бъде създаден независим орган, който е компетентен да взима решения в случай на бедствие или потенциално опасна ситуация; ще бъде създадена и система на ЕС за контрол и за информация относно движението на корабите (доклад на Dirk Sterckx, АЛДЕ, Белгия, относно създаване на система на Общността за контрол на движението на корабите и за информация).
 

Разследванията на причините за морски произшествия ще бъдат по-чести и ще бъдат провеждани според строги общи правила; те ще се провеждат само от една държава, за да се избегнат паралелни разследвания (доклад на Jaromír Kohlíček, ЕОЛ/СЗЛ, Чехия, относно определянето на основните принципи при разследването на произшествия в областта на морския транспорт).
 

Дълъг законодателен път


Предишните два пакета за морската сигурност (Ерика I и Ерика II) бяха приети след произшествията на корабите Ерика и Престиж, довели до огромни замърсявания на околната среда.


Комисията предложи през ноември 2005 г. серия от предложения за подобряване и засилване на пакета Ерика II. По време на целия законодателен процес Парламентът се стремеше да гарантира възможно най-високи стандарти за безопасност за околна среда в морето, за бреговите райони и за пътниците и корабните екипажи. 


След три години на тежки преговори с националните транспортни министри, ЕП успя да постигне успех по повечето си искания по време на помирителната процедура със Съвета на министрите през декември 2008 г. 
 

 





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |