В новините
 
11.03.2009 23:31   Новината е видяна 5064 пъти
Изказване на българския депутат в ЕП Маруся Любчева (ПЕС) на дебата относно детски заведения - цели от Барселона на пленарното заседание на ЕП на 10 март 2009 г.

Маруся Иванова Любчева (ПЕС). – Колеги, акцент на европейската политика следва да бъде грижата за децата. Не защото понякога формално казваме, че децата са бъдещето на нацията, а защото реалността изисква от нас да мислим и работим за изграждането на утрешния ден на Европа. Свидетели сме на сериозна демографска криза, ниска раждаемост, застаряване на населението, икономически и социални проблеми на обществото. Усилията ни трябва да бъдат насочени към създаване на подходящи условия за раждане, отглеждане, възпитание, материална осигуреност и социална реализация на децата. Нуждаем се от адекватно разпределение на правата, задълженията и отговорностите относно грижите за деца между държавата, местните власти и семейството, от подкрепа на детските институции, както в държавния, така и в частния сектор, от търсене на публично-частно партньорство в областта на грижите за деца и средства за тяхното реализиране. За да постигнем целите на Барселонския процес, трябва да предприемем конкретни стъпки, повишаване на обхващането на децата в детски ясли и градини, каквито трябва да се изграждат приоритетно; създаване на мрежи за комплексни услуги, консултации и обществена подкрепа за деца и родители. 


В моята страна, България, грижата за децата стои на високо ниво. Приетите Национална стратегия за детето и Национална програма за закрила на детето поставиха не само целите, но и конкретни стъпки на изпълнителната власт по отношение на грижите за децата. Институциите за деца промениха своя облик, като се търсят решения за връщане на деца в семейна среда, приемат се принципите на приемните семейства, създават се защитени жилища, строят се детски градини и ясли. Но говорим за всичко това в условията на финансова и икономическа криза, когато е възможно да загубим постигнатото и да не постигнем плануваното. Ще направим ли инвестициите в децата в Европа?





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |