В новините
 
18.03.2009 00:06   Новината е видяна 3652 пъти
Бургазлии доброволно махат бричките от тротоарите

През лятото на миналата година Община Бургас започна акция по локализиране, маркиране и премахване на излезли от употреба моторни превозни средства /ИУМПС/ от тротоарите и паркингите в града.

Статистиката към 17 март 2009 г. показва, че досега са идентифицирани и маркирани 356 ИУМПС. За да бъде един автомобил класифициран като ИУМПС, той трябва да отговаря на поне едно от следните условия:

- Да бъде без регистрационни номера;

- Да бъде със стари регистрационни номера;

- Да са минали поне две години от датата, на която е следвало да бъде извършен задължителен годишен технически преглед.

При регулярните си проверки общинските екоинспектори са установили, че 177 бр. от маркираните автомобили са доброволно преместени от собствениците им. Част от тях са предадени за скрап, други откарани на село /така твърдят собствениците/. Част от бричките обаче просто са преместени на друго място, където отново пречат на пешеходците и заемат паркоместата на автомобили в движение. Вече са установени няколко такива случая, при които Община Бургас е вкарала тарикатски преместените ИУМПС отново в процедурата по премахване.

До днес 11 бр. констативни протоколи са анулирани, защото собствениците са представили документи, че автомобилът не е в категорията на ИУМПС. За тях процедурата е прекратена. За 23 бр. автомобили все още текат доброволните 14-дневни срокове за преместване.

Досега са съставени 87 бр. актове за установяване на административно нарушение, 21 от които прекратени, защото собствениците внасят възражения и представят доказателства за изрядно МПС. Издадените наказателни постановления са общо 53 на брой, а общият размер на наложените глоби и санкции за ИУМПС е в размер на 12 900 лв.

В отговор на жалба, получена в Община Бургас по електронна поща, относно голям брой изоставени автомобили в к-с „Лазур”, на 14 и 16 март екоинспекторите маркираха със стикер 8 от посочените МПС. Съгласно изискванията на Наредбата по управление на отпадъците и поддържане на чистотата на територията на Община Бургас на техните собственици е даден 14-дневен срок за доброволното им преместване на площадка за временно съхранение или в център за разкомплектоване на ИУМПС.

След изтичане на този срок ще бъдат извършени съответните контролни проверки. Ако не са преместени, следва съставяне на акт за установяване на административно нарушение и издаване на заповеди за принудителното им преместване. За съжаление, законовите срокове са относително дълги и в най-оптимистичния вариант реално принудително преместване може да се осъществи до месец и половина след маркиране на автомобила.

Три от посочените в жалбата МПС не отговарят на изискванията и определението за ИУМПС и за тях не могат да бъдат предприети съответни принудителни мерки, независимо от факта, че някои от тях не са в добър външен вид.

Други 4 автомобила не са били открити при извършените проверки на местата, посочени в жалбата, но ще бъдат извършени и допълни обходи за установяване на местоположението им.






Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |