В новините
 
19.03.2009 12:45   Новината е видяна 5136 пъти
Майкрософт България подкрепя ДАИТС за развитие на националния проект иЦентрове

Вицепрезидентът на Майкрософт за Централна и Източна Европа Томас Бохенек връчи чек за 80 000 щатски долара  на председателя на Държавната агенция за информационни технологии и съобщения Пламен Вачков на церемония в Националния иновационен център за информационни и комуникационни технологии към Агенцията. Генералният директор на Майкрософт България Огнян Киряков обяви, че средствата ще бъдат използвани за обучение на инструктори и осигуряване на учебни материали.

Проектът иЦентрове стартира в България през 2003 г. с основна цел изграждането на мрежа от обществени телецентрове, предоставящи образователни услуги и достъп до Интернет в малки или икономически изостанали населени места в страната. Приоритет в дейността им е обучението на хора в неравностойно положение (хора с физически увреждания, представители на малцинствата, дълготрайно безработни и социално слаби) за работа с компютър и основни приложения.

Майкрософт подкрепя проекта чрез глобалната си инициатива Unlimited Potential ("Неограничени възможности"). По учебната програма, разработена в рамките на инициативата, над 10 000 души в неравностойно положение са преминали курс на обучение в мрежата на телецентровете в страната и са усвоили базови умения за работа с компютър и с основни програми. В резултат на това близо 20% от тях са си намерили нова или по-добре платена работа, или са стартирали собствен бизнес.

„Подкрепяме проекта иЦентрове, защото чрез него новите технологии стават достъпни и могат да бъдат използвани от всички социални групи на нашето общество, дори и в най-отдалечените кътчета на страната. Чрез инвестицията в иЦентровете и програмата „Неограничени възможности” ние даваме възможност на десетки хиляди българи в цялата страна да се докоснат до технологиите и да променят начина си на живот”, каза Огнян Киряков, генерален директор на Майкрософт България.   

 Мрежата е втората по големина в Европа след Испания. Общата инвестиция на Майкрософт в проекта до момента надхвърля 350 000 щатски долара.

„Мрежата от места за публичен достъп до интернет – иЦентрове, е комплексен проект, който има образователни, социални и интеграционни функции. иЦентровете към момента са 115, като до месец ще отворим още четири. Често те са единственото място, където хората имат достъп до световната мрежа и то безплатно в рамките на половин час. Близо 1,3 милиона потребители са посетили иЦентровете от тяхното създаване. До момента в тях са обучени над 60 000 държавни и общински служители; както и хора с увреждания; представители на малцинствата. Нашата цел оттук нататък е развитие на така наречената функционална грамотност на хората – на способността да намират най-ефективните начини да откриват, обработват и използват информация, необходима за тяхната работа. Сътрудничеството за развитие на иЦентровете е част от общите инициативи между ДАИТС и Майкрософт  чрез програмата „Неограничени възможности”, също така и Националния иновационен център за ИКТ, Програма EUGA за консултиране подготовката на проекти по европейските програми, клубове на Младежкото иновационно и информационно общество АБ в университетите”, коментира Пламен Вачков, председател на Държавната агенция за информационни технологии и съобщения.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |