В новините
 
21.03.2009 16:04   Новината е видяна 4841 пъти
Обявеният от СЗО 24 март за Световен ден за борба с туберкулозата през 2009г. ще премине под мотото Заедно да победим туберкулозата

В целия свят тя е водеща причина за смъртта на всеки втори инфекциозно болен човек, като всяка година от туберкулоза умират около 3 милиона души по света.
Световния ден за борба с туберкулозата е изключителна възможност за фокусиране вниманието върху голямото предизвикателство за борба с туберкулозата в глобален, национален и регионален мащаб.
В Бургаски регион новооткритите случаи на заболели от туберкулоза за 2008г. са 145, а от началото на 2009г. до този момент те са 37.
През 2009г. бе извършено анкетно проучване за ниво на здравни знания, умения и нагласи и за идентификация на дефицити в знанията по превенция и контрол на туберкулозата. Обхванати бяха 218 ученика на възраст 16-17 год. от 2 УВЗ от региона /СОУ “Св. Св. Кирил и Методий” гр. Карнобат, СОУ “Хр. Ботев” гр. Сунгурларе/ и 2 УВЗ от гр.Бургас /ОУ „Христо Ботев”, кв. Победа и ОУ ”Васил Левски”, кв. Г. Езерово/.
Същите не са проучвани по тази тема през последните 3год.
Целта на проучването бе да установи степента на информираност на подрастващите, относно заболяването туберкулоза, рисковите фактори за нейното развитие и профилактика.
Основни резултати:
1. Семействата на 79,8% от обхванатите се състоят от 4 и повече души.
2. 6,42% от анкетираните живеят в жилище под наем, а 93,58% в собствено.
3. На въпроса ”Колко пъти се храните на ден?” – 35,78% съобщават, че се хранят повече от 4 пъти дневно.
4. 78,44% отбелязват, че храната, която консумират съдържа белтъчини /месо, мляко и млечни продукти/, витамини /плодове, плодови сокове, зеленчуци/, а 21,56% от децата не се хранят здравословно.
5. На въпросите свързани с вредни навици като тютюнопушене и злоупотреба с алкохол резултатите са следните:
- 32,57% от анкетираните пушат цигари.
- с алкохол злоупотребяват 25,22%, като от тях с концентрати 5,5%, с вино 6,42%, с бира 13,3%.
6. 33,49% от учениците съобщават, че често изпадат в състояние на умора и преумора.
7. На 79,36% от анкетираните е известно, че при поява на суха кашлица, изпотяване, намаляване на телесното тегло, поява на температура и болки в гръдния кош, трябва да потърсят консултация от лекар.
8. 2,29% от анкетираните заявяват, че са имали или имат болен от туберкулоза в семейството си.
9. 47,25% знаят, че са имунизирани с БЦЖ ваксина.
10.49,08% от анкетираните не са наясно, че намалените защитни сили на организма са предпоставка за появата на болестта туберкулоза.
11. 67,43% провеждат ежедневно закалителни процедури /сън в проветрена стая, спортуване, излети сред природата/.
12. По-малко от половината анкетирани - 32,11% се нуждаят от повече здравна осведоменост по проблема туберкулоза.
От анализа става ясно, че подрастващите имат реална представа за заболяването. Дефицити се наблюдават по отношение на информираността и мотивацията за здравословен начин на живот /здравословно хранене, двигателна активност, закалителни процедури, спорт, туризъм/. Тревожен е факта, че употребата на алкохол и цигари е широко разпространенo, както и неосведомеността им относно имунизацията с БЦЖ ваксина. 
Тази година Д ”ООЗ” съвместно с НПО - Областен Ромски Съюз гр. Бургас във връзка с 24 март ще проведе здравна кампания с разпространяване на обучителен диск и здравно образователни материали.




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |