В новините
 
23.03.2009 11:26   Новината е видяна 5727 пъти
Накърнени ли са правата на болните от остеопороза в страната?

 На 25 март политици от различни партии ще обсъдят проблемите за „Правата на пациентите с остеопороза в България” в контекста на европейските инициативи и реалности. Общественият форум в хотел „Шипка” е организиратн от пациенската асоциация „Жени без остеопороза”, а заболяването е с национален приоритет, въпреки че отпусканите средства за борба с него са драстично малки на фона на останалите заболявания. Всеизвестно е, че страната ни е доста изостанала по реимбурсация на лечението и профилактиката на заболяването в ЕС, което предизвика спонтанни протести през месец октомври на граждани, болни от остеопороза.

     След приемането на Националната програма за ограничаване на остеопорозата в България през 2006 г. остеопорозата действително се повиши информираността за заболяването и за рисковите фактори, водещи до остеопорозата, но все още е ограничен  достъпът на болните и рисковите групи до навременна и точна диагностика  на заболяването. Пзитивното е, че се изградиха множество Центровете по остеопороза в страната, нарастна и броят на апаратите за прецизна диагностика, но той е далеч от европейските препоръки. Реимбурсацията на по-голямата част от медикаментите за лечение от 25% е все още крайно недостатъчна за покриване на средствата за препоръчителните срокове за лечение, вследствие на което голяма част от болните в България не се лекуват ефективно по финансови причини. Световният опит сочи, че средствата за профилактиката и навременно лечение на остеопорозата намалява огромните средства, които държавата дава за лечението на остеопорозните фрактури, чиято цена е драстично по-висока – във финансов, социален и емоционален аспект.

     В кръглата маса в хотел „Шипка” ще вземат участие евродепутати, народните представители от различни партии, представители на политически и обществени организации. Очаква се отношение по темата а вземат и д-р Маша Гавраилова – МЗ, д-р Светлозара Илиева – НЗОК, Донка Дончева – МТСП и д-р Нели Нешева от – „Здравеопазване”, Столична община.

     Д-р Пламен Попиванов ще акцентира вниманието върху темата „Достъп на пациентите до диагностика и лечение на остеопорозата в България”. Отправена е покана за присъствие до най-големите светила в лечението на остеопорозата като проф. Рашков, проф. Коларов, доц. Стоилов, Доц. Румен Кастелов, д-р Тинчева, д-р Камелия Гърбева, д-р Стоенелова д-р Наталия Темелкова, д-р Родина Несторова и др.

     Целта на обществената инициатива е да се вземат реални стъпки за увеличаване на процента на реимбурсация на лекарствата до 75%  на болните с диагностицирана остеопороза и до 100% за претърпелите една остеопорозна фрактура. Реимбурсация на остеодензитометричните измервания – 75% за болните и 100% за претърпелите фрактура, диспансеризация на болните от остеопороза и клинична пътека за лечение в болниците за рехабилитация да залегнат като неотложни крачки към навременната профилактика и лечение.


На 25-и март българският пациент ще слее гласа си с този на останалите граждани на ЕС.

     Ще изрази мнението си за своите нужди и очаквания за достъпа до здравни грижи и коя от 14-те клаузи от Хартата на пациента се покриват от наионалното законодателство и кои права на пациентите в България и ЕС срещат трудностите при тяхното въвеждане. Този общоевропейски ден е от огромно значение, тъй като предстоят избори за Народно събрание и на представители за Европейския парламент – двете институции, от които зависи какви закони ще се приемат и какви средства ще се отпуснат за лечениена 3-то по заболеваемост и смъртност заболяване, наречено „тихия крадец”. Народните и европейските представители трябва да се ангажират впредизборните си платформи как ще остояват 14-те права от Хартата на пациента спрямо българската реалност и различните пациентски потребности.

А ето и кои са 14-те права на пациентите според ЕВРОПЕЙСКА ХАРТА ЗА ПРАВАТА НА ПАЦИЕНТА, които са неизвестни за повечето български граждани: Право на превантивни мерки, Право на достъп до здравни услуги в съответствие със своите здравни нужди, Право на информация във връзка за здравословно състояние, медицинските услуги и начина на тяхното прилагане, Право на съгласие, Право на свободен избор между различни лечения и изпълнители на медицинска помощ, Право на тайна и конфиденциалност, Право на уважение към времето на пациента, Право на спазване на стандартите за качество - достъп до висококачествени здравни услуги, Право на безопасност, Право на иновации, Право на избягване на ненужно страдание и болка, Право на индивидуално лечение, Право на жалване и Право на обезщетение.






Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |