В новините
 
23.03.2009 21:31   Новината е видяна 4970 пъти
Сеч на 200 дървета ядоса бургазлии

Ще бранят зелената система по “Цар Симеон Първи” с живи вериги. Дърветата там са опасни, аргументират се от общината
Жители на Бургас и няколко граждански организации скочиха срещу сечта на 200 дървета по улица “Цар Симеон Първи”. Декларация срещу унищожаването на дърветата е изпратена до кмета и Общинския съвет, тя е подписана от Манук Манукян от Партия “Зелените”, от Евгени Чекаларов – НД ”Екогласност” и Асен Йорданов от „Общонароден комитет за защита на националните интереси”, обединени в „Антикорупционна коалиция”.
Изключително сме възмутени от факта, че се изсичат дървета на улица “Цар Симеон Първи” в  отсечката между улиците  “Булаир” и “Богориди” и се противопоставяме на това решение, заявяват в писмо до медиите представителите на трите организации. Според авторите на декларацията дърветата са здрави и силни, не са изчерпали своя жизнен потенциал и окачествяват сечта като екологично престъпление.
С един замах се унищожават над 200 жизнеспособни  и красиви дървета по улица „Цар Симеон І” със седемдесетгодишна история под предлог, че на тяхно място трябва да  се засадят нови. По тази логика трябва да се изсекат и всички дървета в старата част на Морската градина,  по улица „Оборище” и булевард „Демокрация”, както и по цялата територия на града ни, където нашите деди са засаждали зеленото богатство на Бургас.
Такава сеч не е имало и няма в никой град на България, пишат още те и намекват, че зад това решение се крият интереси на частни фирми и настояват премахването на дърветата да се преустанови, защото Бургас е твърде замърсен от промишлени  предприятия град.
Всяко дългогодишно дърво е своеобразен  паметник на културата, жива памет на историята и атмосферата на Бургас. Нищо не може да оправдае унищожаването на стотици такива паметници. Освен това нека не забравяме, че те не са предмети, които просто могат да бъдат премахвани, а са живи същества и източник на живот, мотивират се обществениците и са категорични, че ще бранят зелената история с живи вериги, ако се наложи.
В момента по улица “Цар Симеон І” тече  реконструкция на цялостната инфраструктура. Според зам.-кмета по строителство на община Бургас  инж. Костадин Марков дървесните видове по “Цар Симеон Първи” са опасни за инфраструктурата. Използвахме реконструкцията, за да премахнем непотребните  видове. Комисия установи, че 86 от дърветата са болни и опасни, останалите 60 % са изсъхнали, отдавна са надхвърлили нормата на живот. В Париж на Шан-з-Елизе дървесните видове се подменят на всеки десет години”, аргументира се зам.-кметът Костадин Марков. Според него много от видовете по „Цар Симеон Първи” са нарушили уличната регулация. Той бе категоричен, че на мястото на отрязаните  220 броя ще бъдат засадени нови 240 дървета, ще има зелен пояс и улицата ще стане и пешеходна, като се вкара в ред и паркирането по нея

На снимката: Първите дървета са отразяни, експерти са преценили, че са болни и трябва да бъдат заменени

http://factor-bs.com/news-7955.html





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |