В новините
 
26.03.2009 14:48   Новината е видяна 5606 пъти
МДААР: Твърденията на народния представител Елеонора Николова по отношение на проекта за здравен портал и здравни записи са неверни

Напълно неоснователни и неверни са твърденията, представени от народния представител Елеонора Николова тази сутрин по БНР по отношение на проекта за здравен портал и електронни здравни записи. Министерството на държавната администрация и административната реформа уточнява следното:

1. Проектът не е само на МДААР, а е съвместен проект на МДААР и Министерството на здравеопазването в партньорство с НЗОК. Меморандумът за сътрудничество по проекта е подписан от министрите на държавната администрация, на здравеопазването и от председателя на НЗОК. Г-жа Николова говореше за проблем със здравната каса по отношение на предоставянето на лични данни на лекарите. Припомняме, че този казус беше решен много отдавна, още през есента на 2008 г., след консултации между двете министерства, НЗОК и Комисията за защита на личните данни.

 

2. Г-жа Николова говореше за „източване на пари". Това твърдение е странно, при условие че беше проведена публична и прозрачна процедура за избор на изпълнител. Обществената поръчка беше през 2007 г. и всички етапи от нейното провеждане бяха открити за медии. Оценяването и класирането на кандидатите също беше публично и няма нито едно обжалване по тази процедура. За изпълнител на проекта беше избран консорциум „Информационни технологии в здравеопазването" с новни партньори в консорциума InterComponentWare (ICW) от Германия и „Контракс" АД.

 

3. Г-жа Николова твърдеше, че проектът струва няколко милиона лева, което също e невярно. Стойността на договора е 1.2 млн. лева без ДДС. Това включва два основни компонента:

a. Създаване на електронни лични амбулаторни картони за 40000 държавни служители. еЛАК е здравната памет на пациента - електронен аналог на личния амбулаторен картон с изключителна добавена стойност. Базиран е на интернет и представлява пълен набор от наличните здравни данни на един пациент - прегледи, заболявания, предписани медикаменти, измервания, имунизации и др. За разлика от хартиената версия, в него могат да се съхраняват документи и образна диагностика. Достъпен е онлайн и по този начин е на разположение на своя притежател по всяко време и от всяко място. С него могат да се насрочват прегледи и консултации онлайн, възможни са и дистанционни консултации дори в чужбина. В еЛАК има също спешен запис с информация за кръвна група, алергии, хронични заболявания, наследствени болести, използвани лекарствени средства и информация за лица за връзка в спешни случаи.

b. Изработка и интегриране на здравен портал. На ционалният здравен портал е достъпен за всички български граждани, а НЕ само за 40000 служители. Той обединява сектора здравеопазване чрез интернет и предоставя възможност за гражданите и медицинските специалисти ефективно да обменят информация без оглед на географско положение. В него могат да се правят справки за различни медицински услуги и регистри, видове лечебни дейности, a също и пълен набор от нормативни и други документи, използвани в лекарската практика.

Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерияАрхив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |