В новините
 
02.04.2009 16:00   Новината е видяна 6253 пъти
Екобизнесът във фокуса на ПРИРОДА, ЛОВ, РИБОЛОВ 2009

Бизнесът, свързан с опазване на природните богатства и тяхното разумно използване, ловен и риболовен туризъм са браншовете с най-силно присъствие на Международната изложба „Природа, Лов, Риболов 2009”. Тя се провежда от 1 до 5 април в Международен панаир Пловдив с участието на 149 фирми от 16 държави.
„Това е едно от най-перспективните бизнес направления на 21-и век. В периода на кризата то може да се окаже и доста печелившо, тъй като предлага на туристическия пазар уникални продукти и преживявания”,  заяви Иван Соколов, главен директор на Международен панаир Пловдив, на пресконференция преди откриването на изложбата. Към нея непрекъснато добавяме нови елементи, които да покажат цялата палитра от дейности на фирмите и организациите, работещи в тази област, подчерта той.  Международен панаир Пловдив е организатор на „Природа, Лов, Риболов” заедно с Държавната агенция по горите и Сдружението на ловците и риболовците в България.
За първи път сред изложителите са  обединения от чужбина – Чешко-моравският ловен съюз и Латвийският сафари клуб, както и представители на   сродни сдружения  от Хърватска, Сърбия и Русия.  Силното международно участие в „Природа, Лов, Риболов 2009” показва, че се възстановява интересът към ловния туризъм в България, заяви при откриването на изложбата председателят на Държавната агенция по горите доц. Стефан Юруков, който преряза лентата. 
5322 са били ловните туристи у нас през миналата година, от тях 4222 – българи, а останалите – гости от Русия, Австрия, Германия, Испания, Франция, Гърция. Приходите от тази дейност са 3.242 милиона евро. Все повече българи се увличат по организирания ловен туризъм, отбеляза доц. Юруков.

Имаме уверение от министъра на земеделието, че през следващите седмици ще се решат  проблемите с риболовния туризъм,  заради които много българи ходят да  упражняват своето хоби в  чужбина, добави доц. Христо Михайлов, председател на Сдружението на ловците и риболовците в България.  В момента публичните водни басейни нямат стопани, затова не се поддържат и рибарите недоволстват.

Последните модели оръжия, оборудване,  облекло и принадлежности за лов и риболов, специализирана литература и издания са показани по щандовете на 15-отото издание на изложбата. Голяма част от експонатите се предлагат със специални отстъпки, достигащи до 50%.

На темата за лова и риболова са посветени и атракциите от съпътстващата програма на изложението, което се провежда в палата 3 на панаирния комплекс. Демонстрации на машини с висока проходимост ще има всеки ден от 12 до 13 часа. Инструктори ще обучават желаещите да се научат да стрелят с лък и арбалет също всеки ден между 9 и 18 часа. За първи път са включени и демонстрации със соколи, които ще са от 2 до 4 април от 13.30 до 14 часа.

Посетителите могат да видят и експозиция от старинни ловни оръжия. Сред тях са пушки кремъклийки, произведени в периода от 17-и до 19-и век, и евзалийки от 18-и и 19-и век с богата украса от слонова кост, емайл, седеф и сребро. Показани са ловни рогове и ножове, матрици за правене на сачми.

Дебютна проява е и  конкурсът „Природа и фотолов”, организиран от панаира и Националната фотографска академия.  39 автори с 210 творби участваха в него, а журито селектира 102 фотоса, които са подредени в  палата 3. Победител в раздел „Природа” стана Ангел Ненов, а в раздел „Фотолов” – Юлиян Божилов.

 





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |