В новините
 
04.04.2009 04:20   Новината е видяна 5369 пъти
Парламентът отправи своите препоръки относно новото споразумение с Русия

Според европейските депутати подновяването на споразумението за партньорство и сътрудничество между ЕС и Русия трябва да бъде използвано като възможност да бъдат повдигнати въпросите относно ситуацията с правата на човека в страната, да се подобри сигурността на руските енергийни доставки и да се потърсят гаранции, че Русия няма да прибегне до използването на сила срещу своите съседи.


Европейският парламент прие на пленарната сесия в Брюксел доклада на Janusz Onyszkiewicz (АЛДЕ, Полша), който съдържа препоръките на ЕП относно новото споразумение за партньорство и сътрудничество между ЕС и Русия, преговорите по което бяха подновени през декември 2008 г. Докладът беше приет с 416 гласа "за", 80 "против" и 147 "въздържали се".


Преговорите за сключване на ново споразумение с Русия, след като старото изтече през 2007 г., започнаха на 4 юли 2008 г., но бяха прекъснати след началото на конфликта в Грузия. Възобновяването на преговорите беше решено на срещата на високо равнище ЕС-Русия в Ница през ноември миналата година.


Конкретни уверения от Русия, че няма да използва сила срещу своите съседи


В доклада депутатите подчертават, че нарушаването на суверенитета и териториалната цялост на Грузия от страна на Русия и ролята й в свързаните с газовия сектор спорове в началото на 2009 г. "сериозно застрашиха отношенията между ЕС и Русия и преговорите по новото споразумение". По-нататък членовете на ЕП изразяват загриженост относно решението на руското правителство да признае Абхазия и Южна Осетия като независими държави и изтъкват, че преговорите за ново споразумение в никакъв случай не узаконяват настоящото положение в Грузия. Те искат от руската страна да даде конкретни уверения, че няма да прибегне до използването на сила срещу който и да е от своите съседи. 


Намиране на решение по отношение на ситуацията в Приднестровието и Косово


Докладът изисква Руската федерация да сътрудничи конструктивно на ЕС за намирането на решение за статута на отцепнически територии, включително Приднестровието, и да допринася за укрепване на суверенитета на правителството на Молдова. Според депутатите напредъкът по този въпрос зависи от изтеглянето на руските военни части в Молдова, което Русия пое като ангажимент на срещата на високо равнище на ОССЕ в Истанбул през 1999 г.


Членовете на ЕП същевременно призовават руското правителство да направи "положителен принос към намирането на устойчиво политическо решение за бъдещето на Косово".


Русия да зачита свободата на словото и на сдружаването


Европейският парламент призовава Москва да подкрепи свободата на словото и на сдружаването, като приведе законодателството си в съответствие с европейските и международни ангажименти на Русия като член на Съвета на Европа и ОССЕ. Докладът настоява също руското правителство да сложи край на продължаващото насилие и преследване по отношение на журналистите.


Енергийна сигурност


Според европейските депутати договорът за енергийната харта (подписан, но все още нератифициран от Русия) трябва да бъде основата за отношенията в областта на енергетиката, като принципите на енергийната харта и транзитния протокол към него трябва да бъдат включени в новото споразумение. Трябва също така да бъдат установени механизми за "прозрачна, основаваща се на правила система и на механизъм за уреждане на спорове в областта на енергетиката".


Визов режим


Според текста на доклада премахването на визовия режим трябва да се ръководи от внимателна оценка на множество критерии, които имат "специално политическо измерение", изискващо достигането на съответно равнище на демократичните ценности и основните права. Депутатите все пак настояват за улесняване на визовия режим за студенти, изследователи и представители на деловите среди.

 





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |