В новините
 
04.04.2009 13:10   Новината е видяна 5377 пъти
Консултативен антикризисен съвет по предложение на БСК

Първо заседание на Консултативния антикризисен съвет към министър-председателя на Република България. Целта на Съвета е да бъде оптимизиран и структуриран диалогът между отделните заинтересовани страни по мерките за преодоляване на последиците от икономическата криза. В състава на Съвета ще бъдат включени представители на държавния, неправителствения и банковия сектор, синдикатите и бизнеса. Заседанията ще се провеждат всеки месец.

Участие в първото заседание на Съвета взе и председателят на БСК Божидар Данев.
Темите: преглед на текущата икономическа ситуация в страната; мерки за ограничаване спада в промишленото производство; пазар на труда в условията на икономическа криза.

На заседанието при премиера вчера редседателят на БСК предложи и някои нови, допълнителни мерки, като:

Страната ни да се възползва от възможностите за осъществяване на износ за трети страни в размер до 0.35% от БВП, като с тази сума бъде намалена годишната вноска към ЕС.
България да кандидатства за финансиране на големи проекти (за над 25 млн. или за над 50 млн. евро) директно пред Европейската комисия, в т.ч. за изграждането на магистралата Ниш-София, за транспортния коридор Румъния-България-Гърция, за изграждането на три водноелектрически централи на р. Дунав (с което се решават и проблемите за навигация на реката, както и проблемите с възобновяемите енергийни източници) и др.
Във връзка с намеренията за изграждане на индустриални паркове да се направи анализ на възможностите на отделни предприятия да предоставят съществуваща, но не използвана в момента инфраструктура, за целите на тези паркове, по линията на публично-частното партньорство.
Държавата да ограничи гаранциите по всички депозити, които са с по-висок лихвен процент от 5%.
Временно да бъдат премахнати всички преференции, които се дават на бюджетни учреждения за внос, освободен от ДДС и митнически сборове. Размерът на вноса при тези преференции е в размер на 4.8 млрд. лв., което представлява повече от 16 на сто от общия внос.
Да се засили контролът по:
вноса на селскостопанска продукция и хранителни стоки;
получаваните и разходваните (вкл. за и от държавния резерв) на енергийни ресурси (електроенергия, природен газ, нефт и нефтени продукти и др.);
всички акцизни стоки (спирт, спиртни напитки, тютюневи изделия и т.н.).
Да се намали процентът, който „Булгаргаз” получава върху цената на природния газ, от 3% (както е сега) на 0.5 или най-много на 1%.
Да стартира нова мащабна държавна програма за подобряване енергийната ефективност на сградите, като стойността на спестената след санирането на сградите енергия да се пренасочва към погасяване на заемите за саниране. За целта да се привлекат средства от новосъздадения Европейски фонд за енергийна ефективност на жилищното строителство (с общ финансов ресурс в размер на 8 млрд.евро) и, при необходимост, национално съфинансиране.
Да се преустанови обединяването в този момент на Фонд „Научни изследвания” и Националния иновационен фонд, и спешно да се възстанови тяхното ефективно функциониране и отстраняване на административните пречки за това.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |