В новините
 
10.04.2009 07:49   Новината е видяна 5306 пъти
В Бродилово пристигат първите туристи
Странджанското село Бродилово ще посрещне първите туристи в общината на 24 април. Чуждестранните гости ще чуят изпълненията на Бродиловските песнопойки в местността „Харманята”, докъдето ще бъдат превозени с каручки и после щедро нагостени в къщите за гости. Миналата година пред журналисти и участници в туристическата борса в Бургас бродиловските баби демонстрираха как посрещат в селото.
Нова туристическа атракция тази година ще направи пребиваването на гостите в Бродилово още по-атрактивно. Вече се работи по Проект за развитие на южните крайморски райони, който ще бъде напълно реализиран преди началото на новия сезон. Акцентът в него е възстановяването на стара воденица в умален вид, изградена някога на същото място от бежанци в Бродилово. Идеята е пред посетителите на воденицата да бъде показан целия процес на мелене на житото – от изсипването на зърното до получаването на брашното. От него ще бъдат изпичани влашчени питки и други местни специалитети, с които гостите ще бъдат гощавани.
Посетителите на воденицата ще бъдат запознати и с редки растителни видове - вечно зелените дафне, пирин и парнар и прочутата странджанска зеленика. Идеята е воденицата и екстериорът й да се оформят като етномузей с типични за района на Странджа растителни видове. Обектът ще бъде окончателно завършен в края на месеца и открит не само за гости на общината, но и за местните хора. Интерес вече проявиха пенсионерите от местния клуб в Царево, които ще са от първите гости през май.
Местният консултативен съвет по туризъм взе решение да подкрепи довършителните работи по проекта. На последното си заседание членовете на съвета обсъдиха и въпроси, свързани с подготовката на новия туристически сезон и мерките за повишаване на събираемостта от туристическа такса. В сайта на общината вече е оповестено публично кой туристически обект каква туристическа такса е заплатил. От местната данъчна служба започват проверки на некоректните платци.
Членовете на съвета взеха решение и за изработването на клипове на фолклорните групи в общината. Ще бъдат отпечатани и рекламни брошури, посветени на 100-годишнината на църквата в с. Кости и 85-годишнината от основаването на с. Лозенец. Подготвя се и новият туристически каталог, в който ще бъде акцентирано върху възможностите на общината за алтернативен туризъм.
 „Царево е една от общините със сериозен потенциал за развитие на селски, културен, ловен и екотуризъм. Нашата цел е да обогатим туристическия си продукт, като развием и тила на общината. Така ще разнообразим и свободното време на туристите ни. И националната стратегия за развитие на туризма показва, че това е нашият път”, коментира зам.-кметът Мария Ценова.




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |