В новините
 
11.04.2009 13:39   Новината е видяна 5722 пъти
АКЦЕНТИ ОТ ИЗКАЗВАНИЯТА НА УЧАСТНИЦИТЕ В ДЕБАТА С БЪЛГАРСКИТЕ ЕВРОДЕПУТАТИ И КАНДИДАТИ ЗА ЕВРОДЕПУТАТИ (10 АПРИЛ 2009 Г.)

ПЪРВИ КРЪГ – ВСТЪПИТЕЛНИ ДУМИ

БСП – Атанас Папаризов: Европейската икономика е в дълбока криза. Това е криза на либералния модел. Сега се търси решение, което да възстанови социалния подход при решаване на тази криза. Първото, което ЕС направи, е да предложи по-сериозна финансова дисциплина. Европа отдели 3% от БВП-то си за борба с кризата. България също прие своя план, известен като Плана „Станишев”, който осигурява повече инвестиции, по-гъвкава социална политика, повече подкрепа за икономиката. В ЕС ние отстояваме това, което съдържа Плана „Станишев”. Ще отстояваме политиката си за ядрена енергетика; общ пазар на газта и електроенергията, за да се защитят потребителите.

ГЕРБ – Румяна Желева: Трябва да имаме предвид, че дискутираме бъдещето на икономиката в условията на криза. Европейската централна банка гледа с умерен оптимизъм. Европейските държави предприеха големи пакети за борба с кризата. С цел стартиране на мащабна инициатива за трудовата заетост и усвояването на фондовете, бяха предприети редица инициативи на ниво ЕС. В ЕС всяка група държави има различни проблеми. Прибягването до икономически национализъм ще повлияе негативно върху общото възстановяване от кризата. Къде сме ние? За съжаление, един от най-сериозните лостове – политиката по сближаване, нашето правителство не се възползва докрай от тези възможности. Бих казала: „Мисли глобално – действай локално”…

ДПС – Мариела Баева: В качеството си на член на Икономическата комисия към ЕП ще фокусирам вниманието си върху генезиса на проблема с финансовата криза. … Правителствата и централните банки предприемат мерки, засега с ограничен успех, да подобрят състоянието на икономиката и да намалят системните рискове. Необходими са: ефективна регулация, стабилни институции, отворена икономика.

НАПРЕД – Румен Йончев: ЕС не е цел, а е средство за решаване на някои дълбоки български икономически проблеми. Три основни пункта бих откроил: 1. Земеделието, където първите години от членството създадоха дисбаланси в конкурентоспособността ни спрямо останалите страни-членки. Средството, което е възможно в случая, е изравняване на нивата на субсидиране в България с останалите страни-членки. 2. Сферата на енергетиката – отново българското правителство трябва да използва силни лостове. Преди всичко, ясно е, че ядрената енергетика вече не е табу в ЕС. Трябва да бъдат променени нашите отношения в тази област и трябва отново да заложим на атомната енергетика. До изграждането на големите ядрени мощности, трябва да продължим да разчитаме и на традиционните си източници на енергия. Налага се и предоговяране на квотите на СО2. 3. Пазара на труда, където отново българското правителство трябва да задейства лостове за отваряне на този пазар.

НДСВ – Биляна Раева: Искам да откроя като важен въпрос възстановяването на плащанията по европейските програми. Важно е да се знае имаме ли воля да работим по прозрачен начин по тези средства. Повишаване качеството на човешкия ресурс е сред водещите приоритети. Каква е българската следа в ЕП? Ние имаме доста съществен принос. Квотите за СО2 бяха предоговорени, в партньорство с българския бизнес работихме по този проблем. Що се касае до пазара на квоти имаме доста добри условия. Що се отнася до енергетиката, която все още се базира на въглищата, трябва да преминем към възобновяемите източници на енергия. Трябва да мислим по какъв начин нашата икономика ще бъде конкурентна на световната. Незабавно влизане в ЕРМ2. Очакваме 4% ръст на БВП в ЕС, безработица 5-6% в ЕС. По отношение съотношението „индустрия - селско стопанство”, смятам че правилното разпределение е по-голяма част на услугите, по-малка на индустрията и най-малка на селското стопанство.

СДС – Надежда Михайлова: За мен смисъла на днешния дебат е да обсъдим по какъв начин евродепутатите могат да подпомогнат развитието на българския бизнес. България е държавата с най-ниски доходи в ЕС и с една от най-високата инфлация. Това създава големи проблеми особено в период на криза. Имаме забавяне на икономическия ръст, което доведе до намаляване на инвестиционната активност. Има проблеми в строителството, туризма... Ние смятаме, че трябва да се насочим към отстояването на някои ключови за страната мерки. Осигуровките да паднат наполовина. Намаляване на ДДС до 18%. Намаляване срока за връщане на ДДС на 2 месеца. По-ниско ДДС на лекарствата, намаляване данъка на едноличните търговци. От голямо значение ще бъде активността ни по отношение общата енергийна политика на ЕС. СДС е за ядрената енергетика, но считаме, че финансирането на свръхголям проект като АЕЦ „Белене” трябва да стане с частни капитали, а не като се рискуват държавни пари.

ДСБ – Светослав Малинов: Един евродепутат от десницата трябва да има твърда позиция спрямо всички мерки, които биха отдалечили енергийната зависимост на Европа от Русия. Ще подкрепим всички мерки, които водят към диверсификация на доставките. Трябва да подкрепяме проекта „Набуко” много по-смело, в противовес на „Южен поток”. Трябва да използваме всички действия за „Бургас-Александруполис”. Трябва да си даваме сметка, че тече и дебат относно бъдещето на Европа, на какво се дължи финансовата криза. Всеки трябва да направи всичко по силите си за влизане на България в еврозоната през парадния вход. Виждам една зелена България, с развит туризъм, прорязана с високоскоростни магистрали, по-малко руски тръби, по-малко ядрена енергетика. Трябва да изоставим нелепата идея да сме енергиен център на Балканите. Нека оправим пътищата... По този начин да вдигнем стандарта, а не чрез мегапроекти.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |