В новините
 
21.04.2009 21:33   Новината е видяна 12475 пъти
Петима бургазлии в битка за Европарламента

От Бургас искат Желева, Любчева, Илчев, Малинов, Райков в Брюксел, „Атака“ и ДПС без номинации

Макар че до официалния старт на предизборната кампания за евродепутати остават едва десет дни, в бургаските партийни централи реагират вяло на предстоящата битка кой ще представлява страната ни в Брюксел. Основните партии, които подхождат с амбиция за предстоящия вот  и номинират свои представители в листите, са ГЕРБ, БСП, СДС и ДСБ, Движение „Напред” и  НДСВ. Местните структури на „Атака“ и ДПС са по-увлечени в подготовката си за наближаващата предизборна война за български парламент, отколкото да издигат обучени кадри за работа в Европа. Засега в челото на различните партийни листи с кандидати за евродепутати се очертава да намерят място петима бургазлии, които имат реален шанс да бъдат едни от 17-те представители на страната ни в Европарламента.
Като един от безспорните фаворити в кампанията се очертава Румяна Желева, която досега ръководеше групата на ГЕРБ в ЕНП. Бургазлийката през последните две години беше сред най-активните евродепутати и бе предпочетена за нов мандат не само от местната структура на Бойко Борисов. Номинирана е от редица областни организации на ГЕРБ в цялата страна и се очаква заслужено не само да намери място в листата, но и да е неин водач. Работата на Желева бе оценена публично и от шефа на партията Цветан Цветанов по време на посещението му преди седмици в Бургас. Тогава той отдаде заслужено признание на Желева, но пък и публично обяви, че тя ще бъде единственото бургаско лице в листата за евровота, за да има равнопоставеност между представителите на отделните региони. С това той показа, че централата в София няма да се съобрази с другите две номинации на бургазлии, които освен Желева, издигнаха и имената на експертите Соня Енилова и Жечо Станков.  Кандидатурите на Енилова и Станков очакват окончателното решение на ръководството в столицата и макар официален отговор все още  оттам да няма, за местните гербери е ясно, че вероятно двамата няма да са в листата за евровота, а за български парламент. Енилова е едно от популярните лица в Бургас и се ползва с името на добър експерт в областта на туризма, правила е стратегията на Югоизточен планов район, за нея тайни в защита на проекти по еврофондове няма. Жечо Станков е едно от новите лица, които тепърва ще се налагат в политиката,  синът на бившия световен шампион по борба Дончо Жеков е завършил висшето си образование в Германия и сега се занимава с търговия на горива.
В БСП-Бургас  името на Маруся Любчева за втори мандат е окончателно, тя бе избрана   с пълно единодушие. Местните червени дадоха 150 гласа за нея, като застраховка да бъде в челните места  на евролистата поискаха Любчева да бъде поставена най-ниско до четвърто след обсъждането на бъдещия национален форум.  Последната дума ще има Националният съвет. Най-вероятно за първите места ще се борят досегашните евродепутати- Илиана Йотова, Атанас Папаризов, Кристиян Вигенин. Любчева заяви, че „пренареждане след Националния съвет е възможно, но лостове на бургаската организация за въздействие има и това са членовете на съвета от нашия град.
Амбициозни в очакванията си за изборите на 7 юни са и представителите на СДС, защото в първите места на общата им листа с ДСБ има бургазлия  и това е коалиционният партньор – Светослав Малинов, който през изминалите 4 години беше бургаски депутат в Народното събрание и често беше на посещения в региона. Малинов заема второто място след водача – бившия министър на външните работи Надежда Михайлова. Освен човека на ДСБ, в синята листа ще има още едно бургаско лице – юристът Константин Райков от СДС. Макар че Райков е на неизбираемо място, участието в изборите ще му е от полза, тъй като ще натрупа опит и ще му бъде като трамплин за следващи предизборни изяви, смятат от партийната централа на „Богориди“ 34. На вътрешните избори на СДС, които бяха проведени на 11 април, седесарите отредиха 8 място на Райков в листата, но при разпределението на местата с коалиционния партньор ДСБ, бургаският юрист зае 15 позиция. „Присъствието на бургазлията Светослав Малинов веднага след Надежда Михайлова ни дава още по-голям стимул да имаме двама евродепутати и Бургас да има свой представител в Европейския парламент“, каза общинският лидер на СДС Вълчо Чолаков.
Със самочувствие към евровота се отнасят представителите на НДСВ. Спокойствие им дава фактът, че в жълтите редици има подготвени хора, които вече си извоюваха стабилен авторитет в Европа, като Меглена Кунева, Гергана Паси, Биляна Раева и други. Бургаската организация е номинирала за участие в листата говорителя на партията Станимир Илчев, който освен че е роден в Бургас, е в отлични отношения с друг бургазлия в централата на „Врабча“ 1- секретаря Илчо Дуганов, което вероятно е една от причинате за стабилните му позиции сред царистите в морския град. Все още не е ясно обаче какъв ще е окончателният вид на жълтата листа и кой ще я води.
Водачът от движение „Напред“ също е свързан с Бургас. Коалицията ще заложи на лидера на „Гергьовден” Любен Дилов – син, който през изминалите четири години беше народен представител, избран от Бургаски регион. Засега партиите, участващи в „Напред“, номинират кандидати за евродепутати и все още не е ясно дали сред тях ще има бургазлия.
В „Атака“ основно хвърлят усилия в подготовка за предстоящия вот за български парламент и нямат активна позиция за това кой да ги представлява в Брюксел. Дни преди старта на кампанията от местната структура не посочват нито едно име за Европейския праламент. „Още е рано за номинации. Няма решение на централното ръководство по въпроса“, каза кратко вчера областният лидер на партията Александър Бояджийски, който бе във Велико Търново на посещение заедно с лидера си Волен Сидеров.
От ДПС очакват листата им да бъде подредена на национално равнище и нямат своя номинация за участие в нея. „Все пак е добре да има наш представител, защото всички сме един отбор – един вкарва гол, но останалите го подкрепят за победата“, каза общинският лидер на партията Селим Иса.

 





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |