В новините
 
01.05.2009 19:09   Новината е видяна 3419 пъти
Великани: От следващата година бургазлии ще пазаруват в екоторбички. Община Бургас със стратегия

Големите вериги магазини подкрепиха намерението на Община Бургас да забрани употребата на пликове от неразградими материали.

Големите вериги магазини подкрепиха намерението на Община Бургас да забрани употребата на пликове и торбички от неразградими материали в търговската мрежа. Това стана по време на среща, организирана от кмета Димитър Николов и заместника му с ресор евроинтеграция и екология Ивелина Василева. Присъстваха представители на магазините БИЛА, МАСТЕРХАУС, ТЕХНОМЕРКЕТ, ТЕХНОПОЛИС, САРА, МЕТРО, КАУФЛАНД и ПРАКТИКЕР. Всички те потвърдиха готовността си от 1 януари 2010 г. да преминат изцяло на екоторбички. Забраната няма да важи за някои видове стоки, които не са подходящи за поставяне в стандартни пликове за пазаруване - например от асортимента на ПРАКТИКЕР и МАСТЕРХАУС.

Община Бургас изработи план за действие във връзка с реализирането на тази инициатива, след като местният парламент излезе с решение за поетапно ограничаване и забрана употребата на торби и пликове от неразградими полимерни материали. Част от плана беше проведената среща с представителите на големите вериги магазини, за да се проучи готовността им да работят при такива условия. След като те казаха своето „ДА”, се очаква добрия им пример да последват и по-малките търговски обекти.

Кметът Николов се ангажира да съдейства за обмяната на информация между бургаските търговци и представители на фирми, които произвеждат и внасят у нас торби и пликове от бързоразграждащи се материали, за уточняване на производствените им възможности и цени.

Икономическото стимулиране на производителите и потребителите на екоторбички би спомогнало за по-безболезненото им масово въвеждане в търговската мрежа.

Инициативата на Бургас и други български общини обаче засега не е подкрепена с адекватна политика в това направление на държавно ниво. 






Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |