В новините
 
06.05.2009 00:49   Новината е видяна 4905 пъти
Депутатите гласуваха за почти пълна забрана на търговията с тюленови продукти

Търговията на тюленови продукти в ЕС като цяло ще бъде забранена, след като депутатите приеха днес нови правила по този въпрос. Ловът, извършван от инуитски и други автохтонни общности, както и този, целящ устойчиво управление на морските ресурси, ще бъдат изключени от приложението на новото законодателство. 
Основната цел на новото законодателство е да се премахне настоящата разпокъсаност на вътрешния пазар и да се реагира на загрижеността, свързана с хуманното отношение към животните. Според доклада на Diana Wallis (АЛДЕ, Великобритания), пускането на пазара в ЕС на тюленови продукти като цяло няма да бъде разрешено, като се предвиждат изключения при спазването на строги условия.  
Регламентът установява хармонизирани правила за търговията на тюленови продукти. Според тях ще бъде забранена търговията с продукти като месо, масло, органи от тюлени, тюленови кожи и продукти от тях (моторни и скиорски ръкавици, обувки, шапки и т.н), както и фармацевтични продукти, продавани като "Омега 3" добавки.


Новите правила се отнасят и за вноса. Според постигнатото между депутатите и Съвета споразумение, вносът ще бъде позволен, в случаите, когато е от случайно естество, с нетърговска цел и съдържа единствено продукти за лична употреба на пътуващи и техните семейства.


Изключение за инуитите


Дерогацията относно инуитските (или ескимоските) и други автохтонни общности ще се отнася за продукти, произлизащи от традиционни и провеждани с цел препитание ловувания, които ще могат да бъдат търгувани.


Устойчивото управление на морските ресурси


Членовете на ЕП и представителите на Съвета постигнаха съгласие относно друго изключение, което позволява пускането на пазара на тюленови продукти, произхождащи от ловувания (регулирани от националното законодателство), чиято единствена цел е устойчивото управление на морските ресурси.


Нови хармонизирани правила


Държавите членки ще изпращат на Комисията на всеки 3 години доклад, отразяващ ефекта от действието на настоящия регламент в културен, икономически и социален план, както и във връзка с изискването за хуманно отношение към тюлените.  


Държавите членки на ЕС, в които се извършва лов на тюлени, са Швеция, Финландия и Великобритания.


Влизане в сила на регламента


Регламентът влиза в сила 20 дни след публикуването му в Официалния вестник на ЕС и се прилага 6 месеца след датата на влизане в сила.






Ключови думи: тюленови продукти, морски ресурс. търговията на тюленови продукти, месо, масло, органи от тюлени, тюленови кожи,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |