В новините
 
06.05.2009 00:59   Новината е видяна 5013 пъти
Ограничено използване на животинските тестове в лабораториите, без да се спъват научните изследвания

Използването на животни за научни експерименти трябва да бъде ограничено и тяхното благосъстояние подобрено съгласно етическите принципи, които ЕС съблюдава в тази област. Тези цели обаче трябва да бъдат постигнати, без в същото време да се възпрепятстват научните изследвания върху различните тежки болести в Европа, е мнението на Европейския парламент.


Около 12 милиона животни се използват годишно в ЕС за научни изследвания. Тези цифри трябва да бъдат намалени до минимум, като всички планирани тестове трябва да бъдат обект на задължителни етически оценки, за да се вземе предвид загрижеността на обществото по въпроса, гласи предложението за директива, което беше гласувано днес от Европейския парламент на първо четене.


Депутатите приеха днес в Страсбург с голямо мнозинство доклада на Neil Parish (ЕНП-ЕД, Великобритания), който подкрепя тези цели. По-конкретно, ЕП одобрява забраната за извършване на тестове върху големи примати (шимпанзета, бонобо, горили и орангутани), които са заплашени от изчезване, освен при експерименти, които целят запазването на тези застрашени видове.


Някои аспекти от законодателното предложение, които щяха драстично да намалят използването на примати (като например макаци), могат да имат голямо негативно отражение върху научните изследвания в Европа за сметка на конкуренцията от Америка или Азия, където правилата за благосъстоянието на животните са по-малко строги. В този контекст Парламентът внесе изменения към проектодирективата, които да балансират нейните разпоредби и да позволят развитието на медицинските изследвания в ЕС. В същото време депутатите препоръчаха вземането на мерки за насърчаване на алтернативни методи на тестване.


Използване на по-малко примати за опити, без да се създават пречки пред медицинските изследвания


Докладът на ЕП отхвърля идеята, че тестовете върху нечовекоподобни примати трябва да бъдат ограничени до "животозастрашаващи или инвалидизиращи" болести, тъй като това би възпрепятствало изследванията върху различни тежки болести, като например някои форми на рак, множествена склероза или Алцхаймер.


Депутатите подчертават, че съгласно други европейски и международни правила се изисква някои лекарства да бъдат тествани на примати, преди да бъдат одобрени, и според тях животинските тестове в медицината трябва да бъдат разрешени като цяло.


Улавяне на диви животни за тестове и самовъзпроизвеждащи се колонии


Депутатите подкрепят също забраната за улавяне на диви животни за тестове, които трябва да бъдат заменени от второ поколение животни, родени в лаборатория. По въпроса обаче съществуват съмнения относно реализирането в близко бъдеще на подобни самовъзпроизвеждащи се колонии, като по тази причина Комисията трябва да извърши проучване дали така получените екземпляри биха били достатъчни за целите на изследователската промишленост в ЕС. Според членовете на ЕП е необходимо прилагането на преходен период от десет години по този въпрос (вместо предложените от Комисията седем години).


Класификация на причинената болка от тестовете


Депутатите приеха също изменения, които по-ясно определят трите степени на болка, причинена по време на тестовете ("без болка или с лека болка", "умерена" или "тежка"). За да се избегне причиняването на повтаряща се болка, Комисията беше предложила същите животни да бъдат отново използвани за повторни тестове, само ако тестовете са от типа "без болка или с лека болка".


Европейските депутати обаче смятат, че стриктното прилагане на този критерии ще доведе до използването в крайна сметка на повече животни за тестове, което не отговаря на целта на директивата. Затова те настояват животните да могат да бъдат използвани повторно, ако причинената болка е умерена (което включва кръвни проби или импланти с прилагане на пълна упойка).


Повече усилия за насърчаване на алтернативните методи за тестване


Една от основните цели на директивата е намаляването на броя на тестовете, извършвани върху животни, чрез тяхното заменяне с алтернативни методи. Според депутатите държавите членки и Комисията трябва да осигурят материална подкрепа за развитието на подобни нови експериментални подходи.







Ключови думи: животни, научни експерименти, научни изследвания, тестове с животни, лаборатория,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |