В новините
 
06.05.2009 11:56   Новината е видяна 4692 пъти
ЕП проведе дебат за подготовката на Европейския съвет на 18 и 19 юни
По време на днешния дебат в Европейския парламент относно подготовката на Европейския съвет, който ще се проведе на 18 и 19 юни, членовете на ЕП обсъдиха дневния ред на срещата на високо равнище и по-специално важността на предстоящите европейски избори, като същевременно изразиха надежда относно успешното завършване на процеса на ратификация на Лисабонския договор.

Чешко председателство на ЕС

Откривайки дебата от името на Чешкото председателство, чешкият вицепремиер Alexandr Vondra, отговарящ за европейските въпроси, засегна на първо място институционалните проблеми. Той изрази оптимизъм относно текущите усилия за постигане на компромис, който да даде на Ирландия необходимите гаранции по важни за страната въпроси, така че тя да може да ратифицира Лисабонския договор. Г-н Vondra изрази също така надежда относно успешното гласуване на Договора утре от чешкия Сенат.

Избор на нова Европейска комисия след европейските избори през юни

Чешкият вицепремиер засегна също така въпроса за назначаването на следващата ЕК и особено на нейния председател след европейските избори следващия месец, споделяйки, че напълно разбира гледните точки, изразени по време на дебата, относно желанието на ЕП да се присъедини към този процес по подходящ начин. Според Vondra това е сложен въпрос и председателството ще трябва внимателно да размисли (заедно със своите партньори) как да действа.

Икономическа криза, климатични промени, външна политика

Alexandr VONDRA изтъкна, че Европейският съвет ще обсъди също въпросите за по-добро наблюдение и регулация на финансовите институции, мерките за поддържане на реалната икономика и заетостта, както и подготовката на срещата на върха в Копенхаген относно климатичните промени. Други теми на Съвета ще бъдат Източното партньорство и срещите на високо равнище с Япония и Канада.

Европейска комисия

Председателят на ЕК José Manuel Barroso започна изказването си с темата за европейските избори, изразявайки мнение, че те са възможност да "подновим нашите ценности" и изрази надежда, че всички граждани ще разберат защо е толкова важно да гласуват. "Трябва да говорим ясно и убедително за резултатите, които Европа е постигнала досега", добави той.

Лидерите на големите политически групи

Лидерът на групата на ЕНП-ЕД Joseph Daul (Франция) се спря първо на въпроса за избора на нов председател на Комисията. Според него той трябва да бъде определен в съответствие с резултатите от европейските избори, или казано с други думи - да бъде представител на най-голямата политическа група в следващия Европейски парламент. 

Hannes Swoboda (Австрия) подчерта от името на групата на ПЕС, че неговата група защитава клаузата на "Европа на социалния прогрес", за разлика от линията, която ЕНП-ЕД е възприел според него на своята среща във Варшава. Според позицията на ПЕС липсата на координирана икономическа политика е отчасти отговорна за слабостите на Европа в борбата с кризата. Според него Комисията, Съветът и държавите членки трябва да работят заедно за предотвратяване на масовата безработица сред младите хора, създавайки възможности за обучение и работни места.

"Подхождаме към Европейския съвет с тревога, съчетана с амбиция" каза лидерът на групата на АЛДЕ в ЕП Graham Watson (Великобритания). Относно въпроса за избор на новата ЕК и нейния председател, той допълни, че европейските избиратели се интересуват повече от това как Европа се справя с икономическата криза, климатичните промени и злоупотребата с човешките права, отколкото от вътрешните институционални проблеми.




Ключови думи: Европейския парламент, ЕП, европейски избори, Икономическа криза, климатични промени, външна политика,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |