В новините
 
13.05.2009 12:25   Новината е видяна 4966 пъти
Европейска младежка награда „Карл Велики” 2009: церемонията по награждаването ще се състои на 19 май

Европейската младежка награда „Карл Велики” за 2009 г. ще бъде връчена на 19 май в град Аахен, в 11.00 часа местно време. Наградата се присъжда за проекти, които насърчават развитието на общо европейско съзнание сред младите хора, както и тяхното участие в европейския интеграционен проект. Председателят на Европейския парламент Hans-Gert Pöttering и председателят на Фондацията за международната награда "Карл Велики" Michael Jansen ще вземат участие в церемонията по награждаването.

Модел за младите европейци

Европейската младежка награда „Карл Велики” се присъжда за проекти на хора на възраст между 16 и 30 години. Наградените проекти трябва да служат като модел за поведение за младите хора в Европа и да показват практически примери за това как европейците живеят заедно като една общност. Младежки програми за обмен и интернет проекти, които имат европейско измерение, са сред избраните проекти за тази година.

Европейската младежка награда „Карл Велики”, която се организира съвместно от Европейския парламент и Фондацията за международната награда "Карл Велики", се връчва веднъж годишно, като това е нейното второ издание. Миналата година първа награда спечели проектът от Унгария "Студенти без граници".


Общ награден фонд от 10 хиляди евро

Наградите за трите най-добри проекта са съответно 5 000, 3 000 и 2 000 евро, като трите лауреата ще бъдат поканени да посетят Европейския парламент през следващите месеци.

Наградата се връчва по инициатива на председателя на ЕП Hans-Gert Pöttering

В своята реч в пленарната зала на ЕП през февруари 2007 г. председателя на ЕП Hans-Gert Pöttering призова за създаването на европейска награда за млади хора. "Ние трябва да почетем отдадеността на младите хора към европейската идея", подчерта пред депутатите председателят. "Престижните европейски награди са имали толкова добър ефект върху информираността на обществото, защо тогава да не създадем награди за младата генерация, за младите европейци, които демонстрират силна ангажираност към европейския идеал?", добави той.

Процедура по селекция

Национални журита, съставени от поне двама европейски депутати и един представител на младежка организация, избраха по един национален победител от всяка една от 27-те държави членки на ЕС. През април тази година европейското жури, състоящо се от трима европейски депутати, председателя на ЕП Hans-Gert Pöttering и четирима представители на Фондацията за международната награда „Карл Велики”, избраха трите победители сред 27-те проекта, предложени от националните журита.


Представители на 27-те национални проекта са поканени на церемонията по награждаването в Аахен.


Българският проект

Проектът, спечелил българския национален конкурс, е "България, толкова далеч и толкова близо!" Това решение беше взето единодушно от българското жури за второто ежегодно издание на наградата, съставено от Велин Шапкаров, представител на Европейското младежко движение в България, и от членовете на ЕП Атанас Папаризов, Николай Младенов и Слави Бинев. За наградата кандидатстваха общо четири проекта от България.

"България, толкова далеч и толкова близо!" е съвместен проект между ученици от единадесети клас със СИП "Бизнес етика" на Националната финансово-стопанска гимназия в София и ученици от 4-ти клас на Търговската академия Шумпетер във Виена. Проектът, започнал от началото на 2009 г., се финансира от родителите на учениците и предвижда училищен обмен, взаимни посещения и сътрудничество между българските и австрийските ученици.

Практическа информация

Церемонията по награждаването ще се състои в Аудитория 1 на Университета RWTH (Templergraben 55, 52062 Aachen). Събитието ще започне в 11.00 часа местно време и ще завърши в 13.00 часа, като ще бъде последвано от коктейл.

 





Ключови думи: Европейската младежка награда, Карл Велики, Аахен, Награда,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |