В новините
 
19.05.2009 13:04   Новината е видяна 4306 пъти
Кинофестивалът на европейските копродукции гостува за първи път в Бургас
В средата на юни 2009 г. Фестивалът на европейските копродукции ще гостува за първи път в Бургас. Основен организатор на престижния международен кинофорум е Национален филмов център. Четиринайстото издание на фестивала ще се проведе в София от 29 май до 4 юни. След това отбрани филми от програмата ще пристигнат край морето. Точната дата и място за гостуването им в Бургас ще бъдат оповестени допълнително.

Страна “във фокус” тази година е Полша. Фестивалът ще се открие с най-новия игрален филм на Йежи Сколимовски “Четири нощи с Анна”,  създаден след 17-годишно отсъствие на режисьора от киното. През 2008-ма с тази лента бе открита Петнайсетдневката на режисьорите в Кан. “Облак 9” на Андреас Дресен ще представи Германия. “Още една любовна история” на Оле Бьорнедал е датското участие, а френското предложение е номинираният за “Златен леопард” на фестивала в Локарно “Последният луд” на Лоран Ашар - копродукция на Франция и Белгия.

В програмата на феста е и финландско-германската копродукция “Черен лед” на Петри Котвица - номинирана за “Златна мечка” в Берлин. Продуцентът на филма Карле Ахо предлага и документалния филм “БАМ”, който разказва за днешния ден на строителите на Байкало-амурската магистрала.

Традиция за фестивала е представянето на големи имена от българското документално и научно-популярно кино. Тази година в рамките на фестивала ще бъдат прожектирани филми на Константин Григориев, новият филм на Юрий Жиров “Теодора” и емблематичният за прехода “Дишай”, както и забележителното разследване за опожаряването на партийния дом “Приключено по давност” на Малина Петрова. 

* В програмата е включен филмът на Момчил Карамитев за баща му - Апостол Карамитев 

Документалната програма ще покаже също “Константин и Елена” на младия румънски документалист Андрей Даскалеску, спечелил наградата за млад режисьор на фестивала за документално кино в Амстердам през 2008 г., чешкия “Марсела”, проследяващ живота на една жена през последните 25 години, полски и немски документални филми.

Зрителите ще могат да видят и две премиери на копродукции с българско участие - “Моето слънце”, Турция/Гърция/България, реж. Реха Ердем, показан тази година в програмата на Берлинале, и сръбско-босненско-българският филм “Свети Георги убива дракона”, реж. Сърджан Драгоевич.




Ключови думи: Фестивал, копродукциq, кинофорум, филмов център, филми, филм,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |