В новините
 
20.05.2009 12:10   Новината е видяна 5005 пъти
Полският проект "YOUrope needs YOU" спечели Европейската младежка награда „Карл Велики” 2009

Председателят на ЕП Hans-Gert Pöttering и председателят на Фондацията за международната награда "Карл Велики" Michael Jansen участваха в церемонията и връчиха наградата на спечелилия първото място проект. Наградата се присъжда за проекти, които насърчават развитието на общо европейско съзнание сред младите хора.


Приветствайки представителите на 27-те проекта, спечелилите националните конкурси във всяка държава членка, Hans-Gert Pöttering направи следното изявление: "С вашите идеи, креативност и отдаденост вие ни показахте как младите хора изживяват европейската идея, както и как според вас обединена Европа представлява истинска общност и възможност за вашето бъдеще."


"YOUrope needs YOU"


Проектът "YOUrope needs YOU" е създаден от членове на Европейския студентски форум с цел да помогне на европейските гимназиални ученици да станат активни граждани. Проектът предоставя възможност на студенти да споделят своите знания за ЕС, организирайки семинари в училищата. През декември 2008 г. първият училищен семинар (на гимназиално ниво) се състоя в гр. Гостин, Полша. Участващите студенти представиха обединена Европа и възможностите, които тя предлага, пред полски ученици и 30 френски ученици, участващи в обменна програма.


Според Hans-Gert Pöttering "този проект представя по убедителен начин разнообразието в Европа. Той оказва влияние върху участниците в него, както и върху страните, от които те идват, чрез организиране на срещи и семинари. Това е така, защото участниците в този проект са едновременно посланици и разпространители на европейската идея. Вземайки това предвид, този проект е модел, който други инициативи в Европейския съюз могат да следват."


"Европейски фестивал на университетския театър в Алби"


Luigi Cocilovo, заместник-председател на Европейския парламент, представи носителя на втората награда - "Европейския фестивал на университетския театър в Алби". Фестивалът, който се провежда веднъж годишно, събира заедно в гр. Алби (Франция) театрални трупи, актьори и музиканти от цяла Европа, където те дават представления за местната публика. Събитието цели да покаже европейското културно и артистично многообразие пред възможно най-широка аудитория.


"Gumboot Diplomacy"


В заключение Jürgen Linden, кмет на град Аахен, връчи третата награда на проекта "Gumboot Diplomacy" (букв. дипломация на гумените ботуши) от Германия. В рамките на този проект, групи от млади хора от Нидерландия, Полша, Унгария и Германия извършват изследвания върху ограничени речни разливания в техните райони, преди да извършат общо проучване по въпроса върху германската река Липпе и на обща конференция с участието на експерти да представят своите резултати.


Награди и процедура по селекция


Наградите за трите най-добри проекта са съответно 5 000, 3 000 и 2 000 евро, като трите лауреата ще бъдат поканени да посетят Европейския парламент през следващите месеци.


Национални журита, съставени от поне двама европейски депутати и един представител на младежка организация, избраха през март тази година по един национален победител от всяка една от 27-те държави членки на ЕС. През април тази година европейското жури, състоящо се от трима европейски депутати, председателя на ЕП Hans-Gert Pöttering и четирима представители на Фондацията за международната награда „Карл Велики”, избраха трите победители сред 27-те проекта, предложени от националните журита.







Ключови думи: проект, ЕС,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |