В новините
 
22.05.2009 06:11   Новината е видяна 4518 пъти
Народни представители присъстваха в Одрин на освещаването на място в двора на църквата „Св. св. Константин и Елена”, където ще бъде изграден паметник на екзарх Антим Първи

В присъствието на народни представители в Одрин беше осветено място в двора на българската църква „Св. св. Константин и Елена”, където ще бъде изграден паметник на първия председател на Народното събрание екзарх Антим Първи. Церемонията се състоя на 21 май 2009 г. по време на организирания от Съюза на тракийските дружества в България и Българското генерално консулство празник в Одрин.


Мястото беше осветено от Видинския митрополит Дометиан. Предвижда се да бъдат изградени два еднакви паметника на Антим Първи – единият в Одрин, а другият в София. Автор на проекта е проф. Валентин Старчев. Паметникът ще бъде готов до 1 декември, когато се отбелязват 121 годишни от кончината на Антим Първи.


Председателят на Съюза на тракийските дружества в България Костадин Карамитрев отбеляза, че организацията има намерение да направи празника в църквата „Св. св. Константин и Елена” традиционен и той да бъде второто българско събитие в Одрин заедно с храмовия празник на другата българска църква в града – „Свети Георги”.


Народните представители Иван Гризанов и Жори Алексиев предоставиха дарение от Народното събрание от книги, свързани с българските културно-църковни паметници. Генералният консул на България в Одрин Ангел Ангелов определи дарението като много ценен принос за обогатяване на българската библиотека в града. В Одрин живеят около 20 000 българи.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |