В новините
 
28.05.2009 08:38   Новината е видяна 6551 пъти
Светилище на 8000 години e открито край Созопол

По време на строителните дейности на комплекс Блек Сий Стар, група археолози, ръководени от специалиста по праистория Петър Лещаков от Националния археологически институт, правят проучвания в района и се натъкват на останки от праисторическо светилище. Те съобщават за откритието си на собственика на парцела, фирма Стар Мил, който е и инвеститор в проекта. От Стар Мил се съгласяват да спонсорират разкопките на археолозите, тъй като държавата не проявява особен интерес към подобни открития (практика, от която съседите ни Гърция и Турция печелят милиони от туризъм). Така археолозите се натъкват на много интересни находки... Оказва се, че обектът е най-ранният открит по Черноморието и един от най-ранните на Балканите. В шахта, с дълбочина близо шест метра, археолозите откриват парчета дърво, което датира от третата четвърт на шестото хилядолетие преди Христа и на практика е най-старото дърво откривано в България. Другата изключителна находка е свързана с най-ранните форми на металодобив – медни парчета от втората половина на петото хилядолетие преди Христа се появяват при разкопките. Открити са и три праисторически гроба, които се отнасят към ранната бронзова епоха. Археолозите казват, че това е първият регистриран праисторически некропол по южното ни Черноморие. Той дава ценни сведения за социалната структура и религиозните обреди на населението, обитавало тази територия през трето хилядолетие преди Христа.

В момента, артефактите, открити при разкопките, се съхраняват в созополския музей. Те ще бъдат изучавани поне още две години, заяви г-н Лещаков. Точната датировка на гробовете ще бъде установена чрез специализирани изследвания от специалиста по балканска праистория д-р Зои Цирцони.
Светилището се простира на площ около десет декара, а дебелината на културния пласт е около един метър. От Стар Мил осигуриха на археолозите много добри условия, за да довършат изследванията си. Инвеститорите се шегуват по между си, че са убедени в успешното реализиране на комплекс Блек Сий Стар, тъй като мястото е предпочитано за живеене от осем хиляди години насам.

 





Ключови думи: археолози, праистория, Петър Лещаков, Националния археологически институт, праисторическо светилище, разкопки, Созопол,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |