В новините
 
29.05.2009 12:20   Новината е видяна 4643 пъти
ЧЕПЕЦКИЯТ МЕХАНИЧЕСКИ ЗАВОД СТАРТИРА ПРОИЗВОДСТВОТО НА СВРЪХПРОВОДНИЦИ

От април 2009 г. публичното акционерното дружество „Чепецки механически завод”, част от корпорацията ТВЕЛ, обяви стартирането на индустриално производство на свръхпроводими материали. Официалното начало на новата дейност бе поставено в рамките на ангажиментите на Русия по участието й в конструирането на термоядрения реактор за научни цели (ITER). 


Единственото производство на свръхпроводници в Русия базирано на използването на ниобиево-оловни и ниобиево-титанови сплави се реализира в „Чепецкци машиностроителен завод”. То представлява затворен производствен цикъл, който включва цялата верига от подготовката на суровините до създаването на завършени свръхпроводими жици и кабели, включително сегменти за измерване на електрофизичните характеристики на проводниците и проверка на параметрите по целия технологичен процес.


До 2012 г. „Чепецки механически завод” ще произведе 160 тона свръхроводими материали, основани на ниобиево-титанови и ниобиево-оловни сплави. По повод декларираното намерение, първият вицепрезидент на корпорация ТВЕЛ Владимир Рождественски заяви, че „в най-близко бъдеще ще се наложи да се заемем със задачата да разнообразим производството на свръхпроводими материали, които да бъдат използвани и в други области на науката и технологиите”.


Освен че са неразривна част от проекта ITER (International Thermonuclear Experimental Reactor – Международен експериментален термоядрен реактор), свръхпроводимите материали са значителна част от дейността на „Чепецки механически завод”. Различните видове продукти могат с успех да бъдат прилагани при разработката и създаването на медицински томографски апарати и друга техника за диагностика в здравеопазването, за производство на подложени на свърхнагряване проводници, както и за акумулатори на енергия и токови предпазители. За да може да осъществи планираното производство на свръхпроводими кабели и жици за проекта ITER при сега разполагаемите мощности, фирмата ще премине към широко мащабна продукция на свръхпроводими материали и специални сплави, като производственият капацитет ще се движи между 60 и 100 тона на година.

 





Ключови думи: Чепецки механически завод, свръхпроводими материали, термоядрен реактор за научни цели, ITER, ниобиево-оловни, ниобиево-титанови сплави,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |