В новините
 
02.06.2009 07:03   Новината е видяна 13630 пъти
Маруся Любчева поздрави жителите на село Люляково за 80- годишният юбилей на Народно читалище „Просвета”

Неоспорим е успехът ви в стремежа да съхранявате народните традиции, а именно в тях се корени силата на българския дух и го постигате с иначе непренциозното като финансиране начинание - самодейността. Правите го с онази заразителна всеотдайност, с която предците ви са основали читалището тук - в село Люляково. Така честити юбилея на жителите на руенското село евродепутатът от Коалиция за България Маруся Любчева, която е и официален патрон на тържествата. Тя заедно с председателя на Областния съвет на БСП и народен представител Пенко Атанасов и управителя на Бургаска област Любомир Пантелеев споделиха празника, организиран по повод 80-годишнината от създаването на Народно читалище „Просвета”- с. Люляково.

Маруся Любчева обясни, че й се е наложило в Еевропейския парламент да обяснява дълбокото съдържание на думата „читалище”: Никой от европейските народи няма аналог в езика и историята си, а буквалният превод „културен дом” не може да предаде същността на това родолюбиво дело, не може да внуши силата на това културно средище за опазване на българската идентичност. Читалището е част от уникалността ни като българи и трябва да се чувстваме горди, че независимо от превратностите в историята ни то е останало твърде важно в живота на всеки един от нас. В читалище има всичко онова, което е необходимо, за да бъдем българи. Винаги аз и партията , в която членувам, ще бъдем с вас в това родолюбиво дело. Защото България е нашата обща кауза, каза още Маруся Любчева.

С аплодисменти благодариха жителите на село Люляково на областния управител Любомир Пантелеев за усилията му читалището след тъй дългогодишна работа да има и своя сграда. Заслугата не е само моя. С разбиране към проблема се отнесе и председателят на БСП Сергей Станишев, така отговори Любомир Пантелеев и допълни, че до 15 дни читалището в Люляково ще има ново компютърно оборудване – заслужена награда за всичко сторено, за да ги има и днес традициите български. Поклон пред граденото почти век от нас и предците ви, каза още Любомир Пантелеев.

Читалище „Просвета” е основано през 1929 г. и от тогава досега е център на културно-просветна дейност на село Люляково. Към него работят 6 самодейни състава, ансамбъл за изворен фолклор и школа по чуждоезиково обучение. Разполага и с богата библиотека с над 15 000 тома. От 2002 г. във фоайето му е разположена етнографска музейна сбирка с около 400 експоната, финансирана от Национален фонд “Култура”.




Ключови думи: Люляково, Любомир, Пантелеев, читалище, Маруся, Любчев, БСП,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |