В новините
 
02.06.2009 16:05   Новината е видяна 4582 пъти
Иновативна система за дистанционна диагностика на пациенти подобрява координацията на екипите при спешни случаи

В УНСБАЛ “Св. Екатерина” бе въведена интегрирана автоматизирана система за дистанционна диагностика на пациенти. Пилотният проект е реализиран от екипа на Силдекс със съдействието на М-Tел. На събитието присъстваха министърът на здравеопазването д-р Евгений Желев, проф. д-р Генчо Начев, изпълнителен директор на УНСБАЛ “Св. Екатерина” и доц. Красимир Гигов, Главен секретар на министерството на здравеопазването.   


В 10 /десет/ линейки на Бърза помощ – София са интегрирани малки преносими станции за мониторинг на физиологичните параметри на пациента (ЕКГ; Сърдечен ритъм; Вариабилност на сърдечната честота; Сатурация SpO2; Пулс). Получените данни се визуализират в реално време в специално изградения диспечерски телемедицински център в болница „Св. Екатерина”. Центърът осигурява 24-часово наблюдение и специализирана консултация от кардиолозите на клиниката за екипите на оборудваните линейки и притежава интегрирана Цифрова автоматизирана система за оповестяване на екипи и служители при спешни случаи. 


Мобилното устройство е компактно и предоставя възможност при спешна нужда да се ползва и извън превозното средство – директно при пациента. Навременното доставяне на данни за физиологическите параметри на пациент по време на превозването му към болнично заведение подобрява координацията на екипите, обслужващи спешните случаи и намалява значително времето за започване на лечение. На база на получените данни, в болницата може своевременно да бъде известен екип, който да отговаря за посрещането и хоспитализирането на болния. Оповестяването става на база на предварително дефинирани гласови и текстови съобщения за реакция, като системата позволява и потвърждение за получено оповестяване. 


Системата за дистанционно диагностициране е интегрирана със системата еЛАК, разработена от InterComponentWare (ICW). Това дава възможност на лекарите да съпоставят предаваните в реално време данни за състоянието на пациента със записите, съхранявани в неговия електронен амбулаторен картон. По идентификатор за пациента (три имена), служителят на болницата, след като е отворил административния си достъп в еЛАК, влиза в личния картон на пациента и може да проследи неговата здравна история с детайлна информация за предишни заболявания. Системата еЛАК съдържа „спешен запис” с информация за кръвна група, алергии, хронични заболявания, използвани лекарствени средства и информация за лица за връзка в спешни случаи. 
 


В голям брой от случаите при осигуряването на спешна медицинска помощ, наличието на предварителна информация може да спаси човешки живот. Ползването на двете системи едновременно и възможността за получаване на пълна здравна информация ще позволи на лекарите бързо да поставят правилна диагноза, да направят необходимите изследвания и да планират бъдеща терапия. Достъпът до данните в реално време може да намали значително разходите за хоспитализация, поради възможността за поставяне на дистанционна диагноза. 






Ключови думи: дистанционна, диагностика, пациенти, спешни, случаи,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |