В новините
 
11.06.2009 16:41   Новината е видяна 9779 пъти
ЛИДЕР: Алармираме Европа за политически репресии в Бургас

Проверки за купуване на гласове се превръщат в полицейски произвол
Международни наблюдатели да следят парламентарния вот

Политическа партия ЛИДЕР ще сезира Европейската комисия за защита правата на човека и Международния съд в Страсбург, за сериозни нарушения на основни граждански, политически и човешки права, заяви днес на нарочна пресконференция в Бургас Областният координатор Димитър Колев. Поводът за острата реакция е масирана прокурорско – полицейска акция за купуване на гласове, която обаче е насочена единствено срещу членове и симпатизанти на партията в региона. Най-скандалните случаи се вършат в Мина „Черно Море” и прилежащото към нея селище Рудник. Работници в мината са подлагани на системен тормоз и разпити без необходимите документи от полицаи, да дават обяснения защо са гласували за ЛИДЕР и защо са присъствали на политически събрания.

ЛИДЕР отчете най-сериозен относителен ръст на рейтинг в Бургаски избирателен район и се нареди на пето място, с 6 процента дял от всички гласували, непосредствено след ГЕРБ, Атака, БСП и ДПС.

Около 100 души до момента са били притискани да дават обяснения как и защо са гласували на 7 юни, като на голяма част от тях са претърсвани и личните вещи и обискирани домовете, без необходимите постановления. Бруталното отношение на полицията се изразява в нахлуване на униформени в домовете на граждани в ранните часове на деня – между 5 и 7 ч. Много хора от с. Рудник са отвеждани и затваряни насила в сградата на старата църква, където са държани в продължение на часове, за да отговарят на въпроса, как и защо са решили да гласуват точно за ЛИДЕР. През това време в къщите са нахлували полицаи, които са обискирали домовете, в които са оставали само жени и деца. На пресконференцията се явиха дългогодишни работници и ръководители в минното предприятие, които са станали пряка жертва на репресиите и споделиха, че са стресирани и наплашени от акцията. Директорът на Мина”Черно Море” Ангел Ангелов разказа, как е била иззета цялата документация, за да се търси връзка с назначения персонал. Полицаите се стремят да докажат, че сме назначавали работници, за да гласуват за ЛИДЕР, но това е абсурдно, каза Ангелов и добави, че от 5 г. насам персоналът на мината се движи според икономическата ситуация между 650 и 750 души, като в момента е 711, а за месец май например има назначени едва 7 миньори, заради пуснатият преди дни нов въглищно-добивен комплекс.

„Именно защото за пръв път в Минното селище не се раздаваха пари и хората гласуваха наистина за собствения си интерес, това явно подразни някой!”, категоричен е Ростислав Радуков, началник цех. „Стой горе ръцете!” е бил вика, с който Радуков е бил парализиран на работното си място от полицейския екип без да се легитимира. „Почуствах се като наркодилър, а никога не съм си имал работа с МВР!”, бе изявлението на Любен Маджаров, механик, който е бил пресиран от полицаи да не мърда докато му тарашат работното място и лична чанта. „Своеволията на МВР и Районна Прокуратура продължават вече 5 ден и има тенденция да продължат до парламентарните избори. Целта е хората да бъдат сплашени и да не гласуват за ЛИДЕР”, е мнението на Стефан Павлов, шеф на КНСБ в мината. Към неговото възмущение се присъедини и ръководителят на КТ „Подкрепа” Иво Иванов, който поясни, че предприятието осигурява поминъка на над 1000 семейства. „Държавата иска да ни закрие, въпреки, че мината се развива добре, кой ще защити интереса на тия хора, които са цял живот под земята? Досега всички партии са ги лъгали и ги търсят само за изборите, а ние именно затова създадохме ЛИДЕР, за да защитим изчезващата българска икономика. От 30 подземни мини, в момента в цяла България останаха само 2 – Бобов дол и Черно Море. Миньорите са най-ощетените и уязвими хора от този погром.”, тревожи се инж.Ангел Ангелов. Зад него като един стоят работниците му, които са убедени, че репресиите сега ще доведат до обратната реакция – още по-висока мобилизация на вота в полза на ЛИДЕР, която гарантира работата и поминъка на цели отрасли от икономиката в страната.

„Сякаш сме или в 1925, или на 10 септември 1944 г.”, добави Момчил Момчилов – Председател на Новото Време за Бургас. Момчилов е адвокат и пита риторично кой закон дава право на държавните власти да разпитват гражданите за коя политическа сила гласуват, защо и на какви събрания участват. Миньорът Стоян Демирев разказа на журналистите как е бил измъкнат от леглото си в 6 ч. сутринта и затворен без адвокат от полицаите в старата църква на с. Рудник. След като го третирали като престъпник, униформените го пуснали, но без да му дадат правото да се защити по какъвто и да е начин. Други миньори са привиквани след нощна смяна под земята и цал ден държани в РПУ-то, след което отново трябва да слизат в галериите на 300 м дълбочина. „Това е безпрецедентен тормоз, политически и граждански терор”, смятат от ЛИДЕР. Има вероятност стресираните работници да не могат да се справят с отговорностите си и да стане тежък инцидент в мината, опасяват се техните ръководители.

Най-ужасяващите случаи са в минното селище, където бременни жени са държани в продължение на 4 ч. под изпепеляващо слънце, прави, за да дават обяснения, поради единствената причина, че техни родители и близки работят в предприятието на Ковачки.

Всичко ще стане достояние на международните институции, обещават от ЛИДЕР и Новото Време. Държавата ще бъде съдена за нарушаване на основни права. Партиите ще изискат международни наблюдатели, за да се докаже злоупотребата с държавна власт, в полза на определени партии. 


До момента в с. Рудник и Минно селище „Черно Море” най-голям процент от гласовете вземаха БСП и ДПС, както и ГЕРБ на последните местни избори. След като ЛИДЕР се появи обаче и обърна вота на миньорите, започнаха полицейските хайки срещу тях. Интересно е откъде полицията знае кой за коя политическа сила е гласувал, за да го пита и защо тези, които казват, че са гласували за други партии не са разпитвани обискирани. Въпреки, че хората са били привличани като свидетели, според изявленията на Прокуратурата и МВР, те са третирани като осъдени престъпници, което е грубо посегателство на тяхната свобода и достойнство, коментират скандала в Бургас юристи.

Подобни масирани хайки срещу гласоподаватели на ЛИДЕР има и в Община Карнобат, където партията достигна рекордните 10%. Тамошният координатор Антон Панайотов разказа за полицейщина в редица селища като Венец, Детелина, Невестино и др., където членовете на ЛИДЕР са привиквани под строй в местното РПУ.


Основната цел на правата на човека е да предотвратят определен тип злоупотреба – злоупотребата с властта от страна на държавата. 


Международните стандарти за правата на човека са предназначени да предпазват хората от възможността да станат жертви на такава злоупотреба. Нарушаването на правата на човека е такава категория вреда, която може да бъде нанесена единствено от човек, упълномощен от държавна институция да упражнява власт от страна на държавата. Всъщност, функция на полицията е да защитава правата на човека. Тя трябва да го прави, най-общо, като поддържа обществения ред и дава възможност за упражняването на всички права от всички категории. Видяна под този ъгъл, ефективната полицейска работа представлява изпълнение на полицейските функции при същевременно спазване на правата на човека. Нарушаването на правата на човека, т.е. нарушаването на закона, с цел прилагане на закона, не е ефективна полицейска работа – независимо от другите резултати, които могат да бъдат постигнати. Когато полицията нарушава закона, за да го прилага, тя не само не намалява престъпността, но допринася за нейното разрастване. 


      Това са основните мотиви, с които ЛИДЕР и Новото Време изпращат своите петиции не само до Европейските институции за защита на гражданските и човешки права, но и до Департамента за ненасилие към ООН. Ако държавните институции не прекратят тази позорна акция, за терор на членове и симпатизанти на ЛИДЕР, то България ше бъде осъдена и за нарушение на политически и лични права. За съжаление това ще бъде поредното черно петно срещу страната, набедена от международната общност, като последна в Европа по свобода на словото и първа по корупция.





Ключови думи: Лидер, избори,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |