В новините
 
22.06.2009 14:38   Новината е видяна 4911 пъти
"Българи от старо време" с премиера в Бургарската опера

Оперетата "Българи от старо време" по повестта на Любен Каравелов и музика на Асен Карастоянов ще има премиера в Бургарската опера на 25 юни.

Сценичната версия и режисурата са на известния тенор от Музикалния театър Марио Николов. Диригент е Владимир Бошнаков, хореограф - Недко Георгиев.

Любомир Бъчваров, Тошо Герджиков, Сребрина Славова, Георги Султанов, Веселин Спасов, Вълю Тотев, Ксения Драгостинова, Мария Цветкова са сред артистите в спектакъла, който е със специалното участие на фолклорния ансамбъл "Странджа" - Бургас.

"Избрах тази пиеса, защото съм убеден в нейната актуалност и в необходимостта да се пренесе българската традиция, самобитност и дух в новото време. Макар че повестта "Българи от старо време" разказва за живота на българите през ХІХ век, с проблемите, които поставя, е актуална и в нашето съвремие - в началото на новия век и хилядолетие.

Като режисьор съм си поставил за цел да разкрия тази особена, типично българска народопсихология, която е уникална и неповторима", обяснява Марио Николов.

От самото й създаване оперетата "Българи от старо време" се радва на изключителна популярност сред публиката благодарение на творбата на Любен Каравелов - класика в българската литература, либретото на Коста Райнов и най-вече на музиката на Асен Карастоянов.

Съчетанието на българското фолклорно звучене и класическата музикално-сценична форма превръща това произведение в емблема за цялостното творчество на Асен Карастоянов, отбелязва режисьорът.

По неговите думи решението в жанр мюзикъл му дава възможност да представи пред публиката многопластовите художествени образи и характери и да разкрие конфликтите чрез театрално-драматургичното действие, в синхрон със съвременните тенденции в световното развитие на музикално-сценичните жанрове.

Основната цел на представлението е с въвеждането на зрителя в атмосферата на възрожденския патриархален бит той да си зададе въпроса дали героите всъщност не са "българи от ново време", коментира Марио Николов.

Неговата постановка се игра осем години с голям успех в Музикално-драматичния театър "Константин Кисимов" във Велико Търново и беше номинирана през 2006 г. за наградата "Кристална лира".

 





Ключови думи: театър, публика, оперета,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |