В новините
 
26.06.2009 06:32   Новината е видяна 17012 пъти
В Бургас ремонтираха къщата на Духтев - архитект на Морската градина

Община Бургас направи основен ремонт на една от най-красивите постройки в града - къщата на Духтев в Морската градина. Извършени са възстановителни дейности от покрива до стълбищната й площадка. Поставена е нова хидро и топлоизолация, измазана е цялата фасада, напълно подменена е дограмата. Около къщата е монтирано декоративно осветление, което я превръща в нощна атракция за бургазлии и гостите на града. Ремонтът е на стойност 30 000 лв. и е извършен от общинско предприятие „Общински имоти”.Днес в къщата се помещава бургаската хидро-метеорологична обсерватория към Национален институт по метеорология и хидрология. Възстановяването й кореспондира с наскоро подписания договор за сътрудничество между Община Бургас и Българска академия на науките

Къщата има интересна история, преплетена с биографията на Георги Духтев - архитектът на бургаската Морска градина.

Георги Духтев е роден през 1885 г. във Варна. В последните години на 19 век той живее в двореца „Евксиноград”, където работи майка му. Интересът на момчето към природата и растенията прави впечатление на цар Фердинанд. Монархът осигурява специално образование на Георги, след като той завършва гимназия с отличие. Като личен стипендиант на Фердинанд, Георги Духтев завършва института по паркоустройство и цветарство в Айсбург, Австрия.

Въпреки, че е подготвян да управлява парка и цветарниците на двореца „Евксиноград”, той не остава във Варна. Младият ерудит иска да направи нещо съвсем ново и по негово настояване е назначен през 1910 г. за управител-градинар към Община Бургас. Той е човекът, под чието ръководство определеният терен за Приморска градска градина на Бургас е облагороден, залесен и оформен с алеи.

През 1923 г. Георги Духтев сключва брак с Елена Калпакчиева от Бургас. Младото семейство е настанено именно в тази тогава нова къща, построена за управителя на парка. В нея са родени двете деца на семейството - Димитър и Лиляна. Преди да почине, Георги Духтев я завещава на общината.
 

В материала съм използвал информация от книгата „Зелената система на Бургас” на доц. д-р Апостол Апостолов.




Ключови думи: Бургас, Духтев, бургаска, Морска градина,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |