В новините
 
28.06.2009 10:06   Новината е видяна 10156 пъти
Бургаските зелени ще следват европейската политика в парламента

Няколко дни след европейските избори групата на зелените се оказва единствената парламентарна група в бъдещия Европарламент, която увеличава числеността си и изпраща 52 евродепутати в бъдещия парламент срещу 43 в досегашния. Този успех на европейските зелени са дължи преди всичко на екологичния вот на французите.

Европа продължава да говори за феноменалния успех на коалиция “Европа Екология”, която спечели 16,28% от гласовете на евровота във Франция. Съвсем малко не достигна на зелените да заемат второто място в класацията преди Френската социалистическа партия (ФСП), която със скромните 16,48% отбеляза най-сериозния си срив от десетилетия насам. Същевременнно, резултатите на “Европа Екология” и Независимия екологичен алианс, събрани заедно, възлязоха на близо 20%.

Най-голям брой гласове зелените събраха сред вискообразовните представители на средната класа, висши и средни управленски кадри в частния и държавния сектор, представителите на свободните професии. По традиция зелените идеи печелят най-голяма подкрепа сред преподавателите в средните и висшите училища и представителите на университетската наука, но на тези избори се забеляза нарастване на подкрепата за зелените и сред работниците, традиционно гласуващи  вляво.

 Печелившият политически проект “Европа Екология” е обединение на Партията на френските зелени, алтерглобалистите на Жозе Бове, хора от кръга на популярния телевизионен водещ и журналист-природозащитник Никола Юло, съдийката Ева Жоли, която се прочу с критиките си срещу корупцията и офшорните зони и др.

Някои приписаха успеха на коалицията на личността на нейния водач - Даниел Кон Бендит, емблема на протестната вълна през 1968,  съосновател на партията на зелените в Германия и дългогодишен депутат в Европейския парламент. Други отдадоха високия резултат на зелените на емоционален вот, породен от филма на Ян Артюс Бертран и Люк Бесон “Дом” (Home). Неговата световна премиера премина при невероятен успех в навечерието на евроизборите. Филмът бе прожектиран едновременно в 108 държави. В Париж филмът събра 25 000 души на Марсово поле, които го гледаха под открито небе на фона на Айфеловата кула.

Водещи социолози отхвърлиха хипотезата за “сугестивен” вот под въздействие на филма. Според техни проучвания “Европа Екология” се е очертала като една от трите основни политически сили във Франция далеч преди изборите,  тъй като екологичните идеи вече са проникнали сред хората и са станали част от манталитета на обществото.

“Някога ни казваха: Няма нужда от самостоятелна екологическа политическа сила, защото и без това никой не ви слуша. Днес ни казват: “Няма нужда от независима  екологическа политическа сила, защото всички са съгласни с вас и казват същото.” – С тези думи, цитирани от в.”Либерасион”, Даниел Кон Бендит обобщи развитието на нагласите към зелените политики за почти половин век присъствие на неговата партия на политическата сцена.

Възприемането на зелена риторика все повече наблюдаваме и при българските партии в състезанието за парламентарния вот. И сините, и жълтите заговориха за чиста природа, намаляване на глобалното затопляне, енергийна ефективност.

Младата партия “Зелените”, която дебютира на евроизборите, макар и с редки медийни изяви, демонстрира самочувстие на истинска зелена партия. Основани от граждански активисти с история в отстояването на природозащитни каузи,“Зелените” получиха  подкрепата на европейската зелена партия, но дали ще привлекат достатъчно гласове,  за да прехвърлят 4-процентния праг  на предстоящите избори е под въпрос.

Може би днес, когато с климатичните промени светът става все по-загрижен за здравето на планетата, на зеленото движение в България няма да са наложи да чака 40 години както във Франция,  за да получи по-широко парламентарно представителство.





Ключови думи: европейски избори, зелените, Европа, партия, Екология, екологическа,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |