В новините
 
29.06.2009 06:21   Новината е видяна 11308 пъти
Любомир Пантелеев, Бургас: Резултатите ще бъдат други

Интервю с мажоритарния кандидат на Коалиция за България Любомир Пантелеев

1. Да започнем с най-важния въпрос: Какво мислите за българските жени?

За жалост не познавам всички... Всъщност мисля това, което мисли г-жа Маргарет Тачър. Тя твърди, че ако искаш нещо да бъде казано, обърни се към мъж, а ако искаш нещо да бъде свършено, обърни се към жена.

2.Каква е Вашата равносметка за четиригодишното управление на тройната коалиция?

В традицията на баналния политически език би трябвало да отговоря- положителна. Нямам обаче никакво намерение да изброявам постиженията на тройната коалиция – за това си има правителство.

Моите отговорности и работа са съсредоточени в Бургаска област. Публикувал съм съкратен отчет за свършеното и развиващите се тенденции, който също е доволно обемист и няма как да бъде събран в няколко реда. Ако нещо заслужава специално внимание, това са темповете на растеж в Бургаска област, регистрирани през мандата. Четири пъти  нарасна обема на пътното строителство. Във ВИК строителството новоизградените водопроводи и съоръжения в километри са 7 пъти повече в сравнение с предишния мандат. Общинските бюджети се увеличиха средно два и половина пъти, а безработицата намаля повече от 2 пъти. Открити бяха над 30 хиляди нови работни места. Част от държавните пристанища станаха общински – без прецедент в морската ни история. Езерото „Мандра” бе прекатегоризирано от язовир за промишлен риболов в язовир за любителски риболов.

Само за 2 месеца разреших проблем, който се протакаше 15 години. След решение на МС предоставих безвъзмездно на църковното настоятелство „Свети Никола” терен от 3,5  декара за изграждане на Православен храм в бургаския комплекс „Меден рудник”. Определих бившата училищна сграда / Немското училище/ на улица „Св. Св. Кирил и Методий” в Бургас заедно с прилежащия двор за изграждане на модерен Мултифункционален културен център и средище на библиотечното дело. Разработен е вече и впечатляващ идеен проект.

Иначе кризата хлопна и на нашата врата. Бургас, разбира се, не е обетована земя, но трусовете тук ще бъдат значително по-слаби. Политиката на финансова стабилност, следвана от нас, се оказа прозорлива. Пестихме „бели пари за черни дни” и сега живеем по- спокойно, да речем от съседна Румъния.

3.Как успяхте да останете в мир с местната власт, дори след смяната й, при положение, че "традицията" в Бургас повелява конфронтация кмет-областен управител?

Следвам Божиите съвети за библейската събота, че поне един ден  в седмицата човек трябва да живее в мир с ближните си и околния свят. Моята политическа религия е умереността, съчетана според случая с конструктивна настъпателност и постоянна готовност да разбираш другия. Гледам да съм винаги на пътя, а всички пътища, както беше казал Екзюпери, водят към хората. Естествено, ако не спазваш стриктно правилата по пътищата, съществува опасност да се сблъскаш челно с насрещно движещите се возила на другите власти. А правилата, накратичко казано, са обществените интереси. Опитвам се да се придържам към тях, към истината и към онова, което носи смисъл и обществена полза. Всяка проява на разбиране и склонност към разумни компромиси е по-добра от тщестлавното боричкане.

4. Смятате ли се за прецедент за Бургас като губернатор, изкарал цял мандат?

Не храня суетата си с прецеденти. Това води до вътрешни изкривявания и прахосване на енергия в погрешни посоки. Можеш да изкараш и 5 мандата без да си свършил работа за пукнат грош. Истината е, че администрацията, която ръководя е най-натоварена в страната и на практика удвои производителността си през последните години. За съжаление заплатите нарастваха с по-скромни темпове. Не се гордея с това, че имам пълен мандат, но общо взето съм доволен от свършената работа.
 

5. Само това, че сте консенсусна фигура ли Ви направи мажоритарен кандидат за областта?
 

Консенсусът е абсолютно съгласие, което не се среща в разумния свят. Наблюдавам как в някои партии, устремили се към властта, по всички въпроси съществува бетонно съгласие между големия шеф и неговите подгласници. От което следва, че едната от двете страни никога не мисли.

Приемам определянето ми от Националния съвет на БСП за мажоритарен кандидат като акт на целесъобразност, а за мен лично като чест и изпитание. Волята и поривът да постигнеш границата на своите възможности в подобно състезание са важни емоции. Вътрешното ми разбиране е, че залогът не е участието във властта, а онова, което би могло да се случи след изборите.

6. Как може бързо да се подобри инфраструктурата в региона и как ще отговорите на опонентите си като питат защо досега не сте направили това?

Бързо- очевидно не може. Става дума за стотици милиони. Бих могъл и аз да попитам конкурентите си какво те са направили, докато са били на власт. Известно е, че през последните двайсет и повече години инфраструктурата в областта оставаше непроменена.

Един конкретен пример. Първият проект за обновление на детелината Бургас – Созопол- Меден рудник датира от четвърт век. Кръстовището е общинска собстевеност, но общината никога не е имала пари, за да го модернизира. Схващайки сериозността на проблема, правителството пое задължението да намери 20- 30 милиона лева, да построи съоръжението и след това отново да го върне на общината. За съжаление дойде кризата, но правителствения ангажимент остава и това е важна стъпка напред.

7. Като депутат - творихте закони, като областен управител ги прилагахте, къде е по-голямата Ви сила?

Избягвам да съобщавам на всеуслушание как се самопреценявам и къде мисля, че се крие силата ми. По- важно е какво мислят другите.  И на двете места съм се опитвал да отстоявам интересите на Бургаския край. По време на мандата ми бяха подготвени повече от 10 законопроекта. Седем от тях са приети и гласувани от Народното събрание. В момента съм подготвил пакет от пет нови законопроекта и промени в наредби. Едното предложение е държавата да предостави безвъзмездно на общините прилежащите терени към изградените преди години почивни станции. Става дума в национален мащаб за собственост от порядъка на 80- 100 млн. лв., които биха вдъхнали допълнителна икономическа жизненост на общините. Второто се отнася до  създаване на възможност частни инвеститори да участват в изграждането на морски съоръжения, след което да получат или право на собственост върху тях, или право за дългогодишно безвъзмедно ползване.

8.  Излизате мажоритарно срещу Божидар Димитров и Волен Сидеров. Каква е битката? Джентълменска или не съвсем?

Очаквам диалог в полза на бургазлии, но той очевидно няма да се състои. Леят се предимно политически монолози и рецитали. Повече или по-малко ругателни, понякога твърде посредствени. Не липсва, разбира се, и конструктивизъм. Работата е в това, че никой не чува другия. Няма съгласие дори, когато страните предлагат едно и също нещо. Принуден съм да припомня, че единствено политическата умереност и изкуството на сътрудничеството могат да издигнат Бургас до спокоен, заможен и смислен живот. Ерата на непримиримата политическа конфронтация е история, която за съжаление не всички са прочели.

Скоро някой каза, че онова, което водещите опозиционни партии предлагат може да се обобщи в три изречения: От всичко по нищо. Много шум за нищо. Нищо но от сърце. Може и да не е съвсем вярно, но е показателно.

9. Как ще разшири периметъра си БСП, с какво послание ще привлече избирателите?

Гражданската реакция като опит да се защити стабилността и равновесието например е един възможен ресурс. Уязвеното достойнство на левицата също е реален ресурс, който добавя сила. В момент на затруднение колективният ум и енергията на БСП се активизират. Работим здраво и с въображение. Резултатите ще бъдат други!

10. Ще гласуват ли бургазлии мажоритарно, за да определяткой да ги представлява и олицетворява в българския парламент?

            Дай боже. Всеки един ще ви каже, че желае да гласува за личности. Но не съм сигурен, че всички заедно ще решат същото. Партийните пристрастия са заровени дълбоко в душите на хората. Убеждаването е бавен процес. Двайсет дни не стигат за нищо, възможностите за лично общуване са ограничени. Разчитам на това, че обикновените хора са надарени с висша мъдрост и винаги предпочитат това, което е правилно, а не това, което се продава добре.




Ключови думи: кандидат, Бургаска, Бургас, мажоритарен,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |