В новините
 
03.07.2009 06:47   Новината е видяна 4182 пъти
Карането на колело в Бургас да се превърне в алтернативен транспорт вместо екстремно преживяване

ЗЕЛЕНИТЕ  ИСКАТ ВЕЛОАЛЕИ В  БУРГАС

Велосипедисти - симпатизанти на ПП ЗЕЛЕНИТЕ преминаха  по “Богориди”, за да връчат на Кмета  на Бургас подписка  за развитие на велотранспорта в града. Заедно с гражданска неформална група “За велоалея Меден рудник-център” природозащитниците събраха 850 подписа с искане за доизграждане на велоалеята, която трябва да свърже най-големия жилищен комплекс с централната градска част, така че да стане възможно придвижването с колело или пеша.

Според “Зелените”карането на колело по бургаските улици понастоящем  е изключително затруднено и повече прилича на налудничава авантюра отколкото на нормален начин на придвижване. Градът има нужда от  велоинфраструктура, която да включва алеи за колела и добре обезопасени места за паркиране. Сега е моментът тя да бъде обмислена и проектирана, докато тече изготвянето на общия устройствен план. Подобряването на условията за придвижване с колело би увеличило мобилността на хората, намалило трафика и паркираните коли по улиците, а оттам и замърсяването на градския въздух. Велотранспортът, практикуван масово в много западноевропейски държави е също така средство за по-здравословен начин на живот.

“Зелените” считат, че велотранспортът трябва да бъде насърчаван на местно и национално ниво. Необходимо е 41 Народно събрание да приеме конкретна правна уредба на велосипедния транспорт, съобразена с международните стандарти, включително ясно да дефинира понятия като “велопътека”, “велоалея” и “споделена улица”.  “Зелените” настояват за регламентиране на изискване за градове над определен брой жители да се изготвя велосипеден план като неразделна, а не препоръчителна част от общите устройствени планове и съответно да се изгражда инфраструктура от велоалеи, паркинги, специални парко-места за велосипеди.




Ключови думи: ЗЕЛЕНИТЕ, колело, Бургас, която, трябва, така, начин, бъде, като,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |