В новините
 
07.07.2009 06:00   Новината е видяна 4855 пъти
Продажбата на Новата поща спряна със златна акция

Агенцията за следприватизационен контрол (АСК) изготвя искове към БТК за над 132 млн. лева, съобщи Дарик, цитирайки изпълнителния директор на агенцията Атанаска Бозова. Част от сумата – почти 80 млн. лева, е дължима за разликата в цените на акциите, които са продадени на фондовата борса преди две години. За неизпълнение на инвестиционната програма в частта й за трудовата заетост са начислени 22 млн. лева неустойка за 2006 г. и над 30 млн. лева за 2007 г. Бозова уточни, че съдът трябва да се произнесе окончателно за дължимата сума. В зависимост от хода на делото обаче сумата може да нарасне.
Заради неизпълнение на инвестиционната програма агенцията е завела дело в Арбитражния съд в Париж. Вероятно ще бъде заведен още един иск, който ще бъде воден от Министерството на финансите като представител на държавата.
По повод намерението на министъра на транспорта Петър Мутафчиев да не върне преференциалната "златна" акция, Бозова заяви, че казусът може да се реши единствено според устава на дружеството и договора между акционерите на дружеството. В самия приватизационен договор този казус не е уреден.
Както е известно, през 2004 г. държавата продаде 55% от БТК на "Вива Венчърс" за 230 млн. евро. Приватизаторът добави още 10% към дела си чрез увеличение на капитала. Сегашният мажоритарен собственик - инвестиционно звено на американската AIG, придоби 90% от БТК през лятото на 2007 г., като плати около 1.6 млрд. евро за 90% от нея, като задлъжня с тази сума към банков синдикат. Точно тази препродажба на БТК и неизпълнението на приватизационния договор накараха държавата да задържи златната си акция, упражнявайки правото си на вето на общото събрание на акционерите на БТК преди седмица.
Това ще бъде и пречка за евентуални сделки за обявените за продан имоти на компанията. Само в Бургаско на тезгяха са около 70 сгради, някои от които представляват реален интерес за много инвеститори. Компанията има и сключени предварителни договори за продажбата на близо 50% от апетитните имоти. Сред тях са топсградата на тъй наречената от бургазлии Нова поща срещу Бургаския свободен университет. Около 16 000 квадратни метра на едно от най-атрактивните места в града вече са капарирани, твърдят запознати. Проблемът за осъществяването на сделката беше “златната акция” и  че в апетитната сграда има все още апаратура. 300 квадратни метра в сградата на “Български пощи” срещу областна администрация също са обявени за продажба. Тази площ представлява цял етаж с офиси от имота. В същото време тук има друг заплетен казус при продажбата на сградите на телекома. Макар и от години БТК да полага усилия собствеността да бъде максимално изчистена, не са малко случаите, в които тя все още не е уредена. В някои от общите имоти няма ясна граница кой какви помещения и квадратура притежава. В наследството на БТК е част от сградата на старата баня до училище “Любен Каравелов”, собствеността й е едва 30 квадрата. В Слънчев бряг по централния път, който разделя източната и западната част, телекомът има също друг апетитен имот, обявен за продан. В Свети Влас имотите са два.
Само през тази година в Бургас в неизпълнението на инвестиционната програма в частта й за трудовата заетост близо 200 души от компанията останаха без работа. Над 100 души от колцентъра се регистрираха отново на трудовите борси. В началото на миналия месец пък със сълзи на очи над 30 дългогодишни служители на БТК в отдел “Продажби” получиха предизвестие от ръководството на телекома за освобождаване от длъжност. Скандалното в случая беше, че всички работници и консултанти са на възраст над 40 години. 

в-к Фактор





Ключови думи: програма, заетост, акция, договор,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |