В новините
 
08.07.2009 06:17   Новината е видяна 5097 пъти
След 15 години чакане Бургас има Дневен център за хора с умствена изостаналост

30 деца от Бургас с умерена степен на умствена изостаналост вече прекарват деня си не затворени вкъщи, а пълноценно - в занимания и игри, обгрижени от квалифицирани педагози и социални работници.

Те ползват услугите на първия градски Дневен център за младежи и девойки с умствена изостаналост. В страната центровете от този тип са 61. Опитите да бъде отворен такъв и в Бургас са били безплодни в продължение на цели 15 години.

Добрата инициатива стана факт, благодарение на проект, разработен от Община Бургас в партньорство с Асоциация "Аркадия”, който спечели финансиране по програма ФАР.

Дневният център бе официално открит днес /7 юли/ от кмета Димитър Николов и заместника му д-р Лорис Мануелян. На церемонията присъстваха още зам.-кметът Красимир Стойчев, председателят на Общински съвет - Бургас Снежина Маджарова, директорът на дирекция „Социално подпомагане” - Бургас Вълчо Вълчев, представители на Община Бургас, координатори по програма ФАР за област Бургас, ръководители на социални институции, експерти от неправителствени организации, директори на социални звена, девойките и младежите - потребители на социалната услуга, техните родители и членовете на екипа, който обслужва центъра.

Проектът е на обща стойност около 167 000 евро. След спечелването му за изпълнителна агенция е определо Министерство на труда и социалната политика, чрез програма "Деинституционализация посредством предоставяне на услуги в общността за рискови групи", бюджетна линия: BG 2006/018-343.01.01.

В рамките на проекта е извършен ремонт на помещения, предоставени от Община Бургас с решение на местния парламент, които се намират във входове А и В на бл. 10 в к-с „Славейков”.

Те вече са обзаведени и оборудвани с всичко необходимо за осъществяване на следните дейности: работа в посока индивидуално развитие, обучителни дейности, трудотерапия, арттерапия и рехабилитация /лечебна медицина/. За функционирането на дневния център се грижат директор, 2 социални работници, 2 асистенти, медицинска сестра, рехабилитатор, трудотерапевт и санитар.

По време на откриването д-р Мануелян и началникът на отдел „Социални дейности” в Община Бургас Мая Казанджиева получиха от кмета Николов заслужена похвала за желанието и упоритостта, с които работиха за реализацията на проекта.

Новият център бе благословен от отец Захари, който съобщи, че богослов ще води занятия по православно обучение с децата, ползващи социалната услуга, по два учебни часа всяка седмица.

Тридесетте младежи и девойки, записани в центъра, не са сираци - имат си родители, които ги обичат и се грижат за тях.  Те са завършили бургаското помощно училище „Отец Паисий”, но след това социализацията им буквално е спряла. Те са останали затворени вкъщи, където са отглеждани като саксийни растения обикновено от единия родител, докато другият ходи на работа.

В Дневния център ще бъде подобрено личностното им развитие и младежите ще изградят умения в някаква степен да се грижат сами за себе си, няма да са самотни - ще са заедно. Грижата, която предлага центърът, ще даде възможност на родителите да се реализират професионално и да повишат семейното благосъстояние.

Община Бургас ще продължи да търси и използва най-добрите модели за децентрализация и деинституционализация на грижите за хората с увреждания, защото това е най-прекият път към тяхната интеграция в обществото.

По последни данни в община Бургас живеят близо 7000 души с различни увреждания.




Ключови думи: Бургас, умствена, младежи,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |