В новините
 
14.07.2009 10:29   Новината е видяна 6855 пъти
ДПП Странджа и Спелео клуб – НЕПИАСТ Бургас организират Национална пещерна експедиция Голямата въпа, с.Стоилово

На 17.07.2009г., 33 години след първите експедиции, отново започват организирани спелеоложки изследвания в Странджа.

Клуб ”НЕПИАСТ” – Бургас и Дирекцията на ПП „Странджа”  организират Национална експедиция за проучване и картиране на пещерата “Голямата въпа” в местността “Бъзът” – землището на село Стоилово. Участници в изследванията ще бъдат водещи спелеолози от цялата страна.

Пещерата „Голямата въпа” е известна сред спелео средите като най – голямата в българската част на Странджа планина.

Изследванията на тази пещера са изключително трудни и опасни и наличните  карти не са пълни и достатъчно подробни. Допълнително затруднение създава традиционно високото ниво на СО2 (въглероден диоксид – газ без цвят и мирис, който в по – големи концентрации е смъртоносен.) Този газ е характерен за всички странжански пещери.

 Ще се проведат комплексни изследвания на: микроклимата, хидрологията и геологията на пещерата и района. Ще се изготви карта – хоризонтален и вертикален план на пещерата, която ще документира каква е нейната реална големина и дълбочина. При картирането за първи път ще се работи с лазерна ролетка, която гарантира прецизността на картата.

Генералната цел на експедицията е да събере информация, която да послужи като основа за обявяването на нова защитена територия обхващаща множеството пещери в района на местността “Бъзът”.

 Експерт  по фауната ще демонстрира някои от методите за изследване на прилепи – определяне чрез улавяне с мрежи и разпознаване на видовете от ръка.

За по - запалените журналисти предлагаме спускане в пещерата – възможност да проникнат в пропастната част на пещерата, водени и осигурявани от най-опитните пещерни спасители, а за по – трудно адаптивните – посещение на хоризонтални и лесно достъпни пещери в района.

Изследователите ще нощуват в изграден палатков лагер в близост до пещерата, където има място и за журналисти. ДПП „Странджа” осигурява палатките.

За допълнителна информация и заявки за участие на репортери:

Стоян Йорданов, експерт в ДПП „Странджа” и пещерен спасител

e-mail  park@strandja.bg

            strandja_park@abv.bg

skype:  stoyan.yordanov2

тел. 0886 399 658




Ключови думи: изследвания, Странджа, местност, пещера, пещери,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |