В новините
 
30.07.2009 06:30   Новината е видяна 9261 пъти
Гърция ускорява със закон строежа на "Бургас - Александруполис"

Министерството на развитието на Гърция е готово със законопроекта за петролопоровода "Бургас – Александруполис". В скоро време текстът ще бъде внесен в парламента, съобщават гръцки агенции в петък.

Според министерството, целта на законопроекта е да се ускорят процедурите по реализацията на тръбата, чието изграждане и експлоатация са поверени на международната компания "Транс Болкан Пайплаин" (ТБП).

Министърът на развитието Костис Хадзидакис зяви, че Гърция ще изпълни поетите ангажименти по реализацията на петролопоровода и че ще спази екологичните изисквания.

Проектът се контролира от руския петролен оператор "Транснефт", чието участие в руския мажоритарен дял от 51 процента дял в ТБП е най-голямо. Гърция и България притежават по 24.5 на сто от дружеството, като наскоро е приключила промяната на собствеността в българския дял.

"Българският енергиен холдинг" (БЕХ), който чрез дъщерното си дружество "Булгаргаз" притежаваше 50 на сто от "Проектна компания нефтопровод Бургас-Александруполис-БГ" АД, вече е продал дела си на съакционера си "Техноекспортстрой", съобщи преди дни шефът на БЕХ Галина Тошева. Цената на сделката е близо 3 млн. лв., на колкото са възлизали направените от "Булгаргаз" досега разходи в проекта.

Тристранното споразумение за изграждането на тръбата беше подписано през 2007 г. от премиера в оставка Сергей Станишев.

Новото правителство на ГЕРБ обаче смята, че проектът е икономически необоснован и не вижда смисъл да го реализира. Срещу тръбата се обявява и населението в голяма част от общините, през чиято територия ще минава трасето.

Притесненията са свързани с въздействието върху околната среда, а наскоро към тях се прибавиха  треваги за разположениет в близост до маршруна над 3500 археологически обекта.

http://factor-bs.com/news-9987.html





Ключови думи: Гърция, законопроект, петролопоровод, реализация, Булгаргаз,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |