В новините
 
02.08.2009 19:39   Новината е видяна 4633 пъти
Пожар в борова гора край Бургас и как да се реагира ...

Горските пожари нанасят сериозни щети на околната среда. Те се разпространяват бързо  на големи площи в пресечени местности  и труднодостъпни за противопожарната техника места. Сухото време, изсъхналата  растителност и вятърът са фактори, които бързо усложняват пожарната обстановка. Характерно за горските пожари,  че фронтът на разпространение често променя посоката си. Поради това, за ликвидирането им се изискват значителни сили и средства. От началото на годината са възникнали 260 броя пожари на територията на страната.  Пожарната статистика показва, че едва в 2 % от случаите горските пожари се причиняват от мълнии, а в останалите 98 на сто - причина за огнените бедствия е човешката небрежност. За да опазим зеленото богатство на страната от пожари, стриктно трябва да спазваме противопожарния ред в горите.  

 Горската  постеля от изсъхнали листа  и треви е леснозапалима дори  от сравнително слаби източници  на запалване с краткотрайно  действие като например хвърлена  кибритена клечка, което допринася за бързото разпространение на горенето.  

Повишена пожарна  опасност крие небрежното пушене. Хвърлянето на неугасени фасове може да е пагубно  за значителна част от горския фонд. Не изхвърляйте фасове от автомобилите, с които преминавате покрай или  през горски участъци.  

Не палете огън в гората, освен на обозначени специално  устроени за това туристически места. Преди да запалите огън, се уверете, че има осигурени количества вода за загасяване на огъня при поява  на вятър и при тръгване. Подгответе тупалки – от гума или от зелени клони, с които да действате в случай на възникване на пожар.

Никога  не палете огън при  наличие на вятър  – той може да разнесе искри  и топли частици  на големи разстояния.

При възникване на горски пожар:

  • Определете  посоката на вятъра и напуснете района, който ще попадне в обсега на пожара.
  • Съобщете за пожара в най-близкото населено място или горски дом.
  • Ако сте блокирани от огъня, потърсете естествени препятствия - просеки, пътища, поляни, сечища или други голи места. Използвайте водата, ако има наблизо река - намокрете дрехите и тялото си или се потопете в нея. Покрийте откритите части на тялото си. Пред  устата и носа си поставете намокрена кърпа или плат. Придвижвайте се приведени.
  • Ако горящата площ е малка, опитайте се сами да изгасите пожара, като използвате връхна дреха или сноп от набързо начупени клони, с които удряйте пламъците. Ограничете пожара, като съберете сухите клони и листа по пътя на разпространение на горенето. Не сваляйте дрехите си - те поемат част от топлината.
  • При действията си изхождайте от обстоятелството, че пожарът се разпространява по-бързо по посока на вятъра и по нагоре по склоновете - от ниските части към върха.
  • Оказвайте помощ и съдействие на гасаческите екипи при локализиране на пожарите и за евакуиране на хората и животните от района на пожара.

Забележите  ли признаци на горски пожар, незабавно  подайте съобщение  за пожара на тел.160 или 112!





Ключови думи: борова гора, Бургас, щети, пожари, горски пожари, огън, вятър, пожара,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |