В новините
 
26.08.2009 19:29   Новината е видяна 4078 пъти
Pроверка във фирма в Перник по сигнал за груби нарушения на трудовото законодателство и погазване на човешки и синдикални права
Основната Синдикална организация (СО) на КНСБ при „Мапа-Дженгиз” и Регионалната структура (РС) на КНСБ в Перник извършиха проверка във фирмата по сигнал за груби нарушения на трудовото законодателство и погазване на човешки и синдикални права. При проверката бе установено:

    * работниците във фирмата са принуждавани да работят „доброволно” и през почивните дни (събота и неделя), без за това да са оформени необходимите документи съгласно Кодекса на труда. В месеца се отработват по 27-28 дни, а при отказ да работят в събота и неделя, работниците не получават пълния размер на индивидуалното възнаграждение, договорено в трудовия договор
    * не са създадени необходимите условия за труд и почивка съгласно Закона за здравословни и безопасни условия на труд: липсват санитарни възли и бани, както и нормално столово хранене на отделните обекти. Не е осигурено предпазно работно облекло за заварчици и други професии.
    * официалното работно време е от 8.00 до 17.00 ч., но на присъствените листове работното време е вписано с начален час 8.00 ч. и краен час 18.00 ч. работниците са длъжни да се подписват сутрин за назначаване на работа и в 18.00 ч., когато си тръгват. Този допълнителен един час не се заплаща, а осигуреният транспорт за извозване от обекта в края на работния ден пристига чак в 19.30 ч.

     От  представители на СО във фирмата  са посочени данни за нарушения на техническите и технологичните изисквания при сроежа на магистралата, които ще бъдат предоставени на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Национална агенция „Пътна инфраструктура”.

     В тази връзка ръководството на КНСБ днес изпрати искане до МРРБ, до ръководството на НАПИ с настояване за спешна среща с участието на синдикалисти, ръководството на „Мапа-Дженгиз” и ръководствата на двете фирми, упражняващи строителен надзор.

     Ръководството на КНСБ напомня, че друга турска фирма  STFA-GAMA, (която също бе допусната за участие в конкурса за строежа на магистрала Люлин) бе изгонена от Ирландия и на фирмата бяха отнети обектите в Ирландия заради експлоатация на имигранти. Фирмата е загубила и правото да участва в търгове с европейски пари.




Ключови думи: КНСБ, Мапа-Дженгиз, нарушения, работници, работно време,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |