В новините
 
31.08.2009 08:59   Новината е видяна 5941 пъти
РУМЕН СПАСОВ И ДАНИЕЛА ПЕНЕВА ПЛЕНИХА ЖРЕЦИТЕ НА МУЗИТЕ
След  като завладяха сърцата  на меломаните на бардфеста  “Морски струни”  в Несебър, поетът с китара Румен  Спасов и дуетната му половинка с  цигулка / и какъв  глас само!/ Даниела  Пенева, пяха и на Международния младежки фестивал “Жреци на музите” в община Царево. Журналистът, филолог, интелектуалец, и съвсем не на последно място,  зам.-главен редактор на в-к “Аз Буки”, покори сърцата на младите жреци на музите не само с глас, а и с магията на изящното слово, толкова чувствено и търсещо духа, колкото само  влюбения в музиката и поезията може да поиска. Спасов и Пенева изпяха  “Свободата”, “Душата и тялото”, “Смъртта на морето”   и други емблематични парчета, които звучаха особено внушително под звездното созополско небе, а слушателите, някои от които за първи път чуваха подобен тип музика, успяха да усетят поезията и словото, вплетени в едно с вълшебството на плачещата цигулка на Даниела. 

Даниела и Румен, свирят автентичен фолклор от 16 до 19  век, но в музиката им се улавят отчетливо веянията на оня ню уейв, който България имаше по времето на “Нова генерация”, на онази  малко тъжна и бурна душа,  която  вечно търси себе си в изпятата поезия и се опитва да се намери и смири. 

-----

Румен Спасов е роден в Панагюрище, завършва “Българска филология” и “Културология” в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Преподава театрална критика в Свободния факултет, докторант е във Философския факултет на Университета. Член-основател на Университетския състав за старинна музика „Св. Климент Охридски” (http://hor.art.bg ) и на литературния кръг „Стрелец 2”. Редактира http://auditorium.art.bg - издание за университетска култура. Автор е на книгите „Амбицията, наречена български рок” (1992), „Култура или война” (2001), на преводи от английски и руски. Редактира за ученици Омировата „Одисея” по превода на Николай Вранчев от 1940 г. (2007). Неговата песен "Смъртта и морето" по текст на Балчо Балчев печели конкурса „Ти, аз и морето” на Националната творческа среща на бардовете „Морски струни’ 2009” в Несебър. Специална награда на Първите празници на изпятата поезия „Солени ветрове’2009” в Бургас. 
 
Даниела Пенева е родена във Варна, завършва класическо пеене в Националното музикално училище „Любомир Пипков”. Бакалавър е по цигулка от Националната музикална академия „Панчо Владигеров”. Специализира в Италия и Германия, лауреат е на музикални конкурси у нас и в чужбина. Стипендиант на Фондация „Райна Кабаиванска”, с майсторски клас при знаменитата певица. Автор е на стихосбирката „Зелени листа” (2005), на романа „Николо Ворини” (2006), на студии и статии, на преводи от италиански. Последователно е магистър и докторант в Софийския университет „Св. Климент Охридски”, където преподава в специалността музикална педагогика. Печели конкурса за най-добър изпълнител на Националната творческа среща на бардовете „Морски струни’ 2009” в Несебър. Специална награда на Първите празници на изпятата поезия „Солени ветрове’2009” в Бургас.




Ключови думи: сърцата, Спасов, цигулка, само, музиката, поезията, Пенева, морето, които, изпятата, поезия, завършва, Софийския, университет, „Св, Климент, докторант, Редактира, Автор, преводи, конкурса, Националната, творческа, среща, бардовете, „Морски, струни’, Несебър, Специална, награда, Първите, празници, „Солени, ветрове’2009, Бургас, музикална,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |