В новините
 
08.09.2009 09:52   Новината е видяна 6292 пъти
Отговорен ли е туризмът по българското Черноморие?

Резултатите от социологическото проучване „Отговорен ли е туризмът по българското Черноморие?” бяха представени на семинара „Готови ли сме, искаме ли и можем ли да развиваме отговорен туризъм?”, проведен на 4-ти септември в Стопанство Евксиноград. Проучването бе осъществено в 18 български летни курорти сред 1200 туристи, хотелиери, служители и местни жители с цел да се установят техните практики, мнения и опит по отношение на социалния, икономическия и екологичния ефект от развитието на туризма. 


Резултатите от проучването показват, че нуждите  на туристите все още не са напълно задоволени от туристическата индустрия в България. Туристите се оплакват от наличието на множество боклуци, липсата на достатъчно информация за българската култура и местните забележителности и малкото предложения за екскурзии сред природата. Две трети от анкетираните считат, че природата около летните курорти не е достатъчно запазена, а повече от половината анкетирани туристи са готови да платят повече за престой в екологично отговорен курорт.


Анкетираните  местни жители по българското Черноморие очакват туристическите обекти да подобрят услугите, които предлагат, съоръженията и маркетинга и да полагат повече грижа за опазване на природата. От общинските власти се очаква да насочат повече усилия в изграждането на по-добра инфраструктура и прилагането на по-строг контрол върху строителството. Резултатите от проучването сред работодателите и служителите по Черноморието сочат, че методите на работа са неясни що се отнася до вътрешните правилници и отношението към заетите в туризма.


Семинарът „Готови ли сме, искаме ли и можем ли да развиваме отговорен туризъм?” събра на една маса представители на туристически агенции, хотелиерския бизнес, НПО и академичната общност. Всички споделиха виждането, че развитието на отговорния туризъм е важна предпоставка за подобряването на туристическите продукти в България. Предстои да се вложат много усилия за обучението на персонала, практики за мотивиране и задържане на кадрите, природо-съобразно благоустройство на курортите и по-ефективно рекламиране на България, като привлекателна туристическа дестинация.

 

Дискусията  по въпросите на отговорния туризъм ще продължи в семинар, който ще се проведе в София на 11 ноември - Световният ден на отговорния туризъм.


Семинарите  се провеждат в изпълнение на проекта „Корпоративна социална отговорност в туристическата индустрия в България – фактите и бъдещето”, по инициатива на Българския форум на бизнес лидерите (БФБЛ) и с финансовата подкрепа на Европейската комисия


За допълнителна информация: Станислава Пейчева, Български форум на бизнес лидерите, GSM: (+359 888) 12 55 04,  e-mail: office@bblf.bg, www.bblf.bg





Ключови думи: курорти, туризъм, туристическа индустрия, България, природа, туристически, бизнес,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |