В новините
 
03.10.2009 10:42   Новината е видяна 6550 пъти
“Таен клиент” провери реакциите на общинарите в Бургас
Отзивчивостта на бургаските общинари към гражданите е едва 16 на сто

В Бургас приключи проект за граждански мониторинг на местната власт, иницииран от неправителствени организации. Една от констатациите на екипа за наблюдение е, че нивото на отзивчивост на бургаските общински съветници е само 16 %.

Изхождайки от това, че основно задължение на общинарите е да поддържат връзка с избирателите, мониторингът потърси отговор на въпроса: доколко изпълняват това свое задължение бургаските общински съветници.

Екипът с ръководител Даниела Божинова проведе проучване от типа “таен клиент”, за да провери реакцията на общинарите на запитвания от граждани.
В един и същ ден ден от специално генериран адрес в интернет бе изпратена електронна поща с еднотипно съобщение отделно до всеки общински съветник. Използвани бяха адресите, обявени за връзка в интернет-страниците на Общинския съвет.

В изпратеното електронно съобщение бургаска гражданка с назовано малко и фамилно име (непознати за общинските съветници) се обръща поименно към съответния общински съветник с молба за среща, заради проблем с улицата, на която живее.

В рамките на 48 часа след изпращане на съобщението са се получили отговори от 8 (16 %) от общо 51 общински съветници. Отговорилите са изразили готовност да се срещнат с гражданката. Други реакции, макар и късни, не са получени.

Експериментът показва, че ако човек не се познава лично с общинските съветници и разчита изцяло на информацията за контакт, намерена в уеб-страницата на Общинския съвет (а тя съдържа само електронни пощи, никакви телефони или адреси на приемни), ще има много малък шанс да успее да се свърже с някои от местните законодатели.

“Нещата може и да не изглеждат зле, ако ги сравним с минималната практическата възможност, която гражданите имат за връзка с представителите в Народното събрание. Едва ли обаче 16 % отзивчивост към проблемите на хората в Община Бургас може да бъде показател за добро ниво на отговорност и изпълнение на закона, да не говорим за морални принципи, ценности и т.н.”, категорична е Даниела Божинова, ръководител и автор на проекта за мониторинг.

Екипът й има намерение да обяви телефоните на общинските съветници, които не са отговорили на електронното запитване. На осемте общински съветника, които са реагирали адекватно и навреме на запитването, ще бъдат връчени грамоти. Това предстои да стане през идната седмица - на специална среща за  представяне на  доклада от наблюдението, който ще съдържа обобщени резултати и препоръки в области като: прозрачност и достъп до обществена информация, ефективност и капацитет на Общинския съвет и др.
Докладът ще посочи и най-често отсъстващите общински съветници и, за първи път в историята на Община Бургас, ще анализира местния парламент по отношение на равните възможности на половете.

Проектът е осъществен с участието на омбусмана на Бургас Таньо Атанасов. А кметът Димитър Николов е поел ангажимент за публикуване на доклада от гражданския мониторинг на интернет страниците на общината, за да могат да го прочетат и коментират повече хора - граждани и общински съветници.




Ключови думи: бургаски, Бургас, общински съветници, Община,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |