В новините
 
05.10.2009 22:15   Новината е видяна 5627 пъти
Бургас за първи път с премиера на филм

 Дебютния филм на Камен Калев - „Източни пиеси” ще има своята премиера утре /6 октомври/ в Бургас. Тя се реализира с подкрепата на Община Бургас. Филмът ще бъде представен от 20,30 ч в кино „Тракия” от режисьора Камен Калев, продуцента Стефан Пирьов, изпълнителния продуцент Мая Виткова, част от актьорския състав и Елица Кацарска - представител на фирмата - разпространител. Лентата тръгва по кината от 9 октомври в Бургас и от 16 октомври в страната. Преди да стигне до българските зрители, филмът е показван в Кан, Рим, Милано, Париж, Марсилия, Брюксел, Мюнхен, Мелбърн, Сараево и други места по света.

    Филмът, реализиран почти изцяло от бургаски екип, е запечатал пулса на софийските улици. Сценарият разкрива едно момче, което е изгубило смисъла на живота си. Между приятелите, ежедневието и градът, който диша, Ицо (Христо Христов) се опитва да намери своята истина, да открие отново любовта и да усети пулса на живота… Уви, по пътя към изгубената надежда има ужасно много препъни камъни.

    Любопитен е факта, че главният герой не е професионален актьор, както и някои от останалите герои във филма. Но всички те са в особена хармония с професионалните актьори, избрани специално за филма. Главните роли са поверени  на двамата млади актьори - Ованес Торосян и Николина Янчева. Екранна подкрепа им оказват опитните актьори Иван Налбантов и Красимира Демирева, които впечатляват зрителите в ключови епизоди. В актьорския състав се изявяват и турските актриси - Саадет Изил Аксой и Хатидже Аслан.

    Пътят на „Източни пиеси” към зрителските сърца започва от тазгодишното издание на фестивала в Кан, където е показан в известната 15-дневка на режисьорите. През август, на Сараево филм фестивал съвсем малко не му достига да отмъкне Сърцето на Сараево в конкурса. Именно в Сараево, където преди няколко години се ражда идеята за създаването на „Източни пиеси”, филмът бе удостоен с призът на CICAE. Тази награда представлява подкрепа за разпространение, кинопоказ и промоция в мрежа от 3000 салони, управлявани от членовете на организацията. Получаването на този приз подрежда „Източни пиеси” сред един от трите игрални филма, получили награди в състезателната програма на фестивала. На финала на фестивала във Венеция „Източни пиеси” отново получава признание и става един от трите номинирани филма, избрани да се състезават за наградата на Европейския парламент за кино LUX 2009. През октомври „Източни пиеси” ще участва на фестивалите в Чикаго, Варшава, Мумбай, Хайфа, Тайпе и Токио, а през ноември ще бъде показан на кинофестивала в Солун.

    Световен разпространител на „Източни пиеси” са „Memento Films”, разпространител за България е MVM International.


За филма и за Камен Калев:

Български филм в официалната селекция за наградата за кино на ЕП
2009-06-16

Българският филм "Източни пиеси" на режисьора Камен Калев е сред десетте европейски филма от официалната селекция за наградата за кино на Европейския Парламент за 2009 година. Наградата LUX, създадена през 2007, и има за цел да подкрепя европейските филми и тяхното разпространение в Европа.

Официалната селекция бе направена от група от 17 изтъкнати представители на кино индустрията, преди всичко продуценти, разпространители, директори на фестивали, критици. Десетте филма бяха избрани заради високото им качество и приноса им към Европейския обществен дебат.  Много от тях са посветени на теми като солидарност, имиграция, права и справедливост.
 
Десетте филма са :
  • 35 RHUMS на режисьора Claire DENIS, Франция, Германия 
  • ANDER на режисьора Roberto Castón, Испания 
  • ИЗТОЧНИ ПИЕСИ на Камен Калев, България, Швеция
  • FÜR EIN AUGENBLICK FREIHEIT, реж.: Arash T. RIAHI, Австрия, Франция
  • KATALIN VARGA, режPeter Strickland, Румъния, Великобритания, Унгария
  • LOST PERSONS AREA, реж. Caroline Strubbe, Белгия, Унгария, Холандия, Германия, Франция
  • NORTH, реж. Rune Denstad Langlo, Норвегия 
  • PANDORA'S BOX, реж.Yesim Ustaoglu, Турция, Франция, Германия, Белгия
  • STURM, реж. Hans-Christian Schmid, Германия, Дания, Холандия
  • WELCOME, реж.Philippe Lioret, Франция 
 
Официалната селекция включва 10 филма, но само три от тях ще се състезават за наградата на ЕП за европейско кино за 2009 година. Тези три филма ще бъдат обявени през септември на Международния филмов фестивал във Венеция. Победителят между тях ще бъде избран от членовете на ЕП. Отличието ще бъде връчено на 25 ноември в Страсбург.
 
Наградата LUX финансира субтитрирането на спечелилия филм на 23-те официални езика на ЕС и създаването на по едно копие на филма за всяка държава членка.

Филмът „Източни пиеси" е пълнометражен дебют, заснет през лятото на 2008 г. В България филмът ще се появи по екраните септември-октомври. Филмът се занимава с днешното време на младите хора в София, трудностите им да се свързват помежду си, да говорят, да се обичат, да живеят пълноценно, разказа Камен Калев. Чрез съдбите на двама - младеж и малко по-улегнал мъж, разказваме историята. По-възрастният има проблеми с наркозависимост, а по-малкият - с родителите си, влиза в агресивна група, която се опитва да докаже себе си. В ролите са Христо Христов, който не е професионален актьор, и от младите - Николина Янчева, Ованес Торосян, Иван Налбантов, Краси Демирева, както и чужди актьори.           

vigenin.eu





Ключови думи: филм, Камен Калев, Източни пиеси, Бургас, кино, актьорски състав, актьори,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |