В новините
 
12.10.2009 15:36   Новината е видяна 8740 пъти
Модерен нов спортен комплекс за 2 млн. лв. расте в Бургас

Община Бургас започна строителството на новия Спортен комплекс „Изгрев”, който се намира в едноименния градски квартал. Той ще заеме мястото на старите спортни площадки зад РУМ „Велека”, които 20 години плачеха за ремонт. Комплексът се изгражда върху общински терен с площ от 14 490 кв.м. Стойността му е 2 млн. лв., а срокът за завършване - до края на 2009 г.

„Тъй като изпълнението на проекта започна без да правим първа копка, искам да успокоя своите съграждани, че в „Изгрев” не се строи поредната жилищна сграда, а модерен спортен комплекс”, заяви кметът на Бургас Димитър Николов.

На територията на Спортен комплекс „Изгрев” ще бъде издигната обслужваща сграда на два етажа, съобразена с капацитета му и разполагаща със съблекални, бани, административна част, заведение, две зали за обща физическа подготовка и лекарски кабинет.

40 % от терена ще бъдат заети от зелени площи. В останала част ще бъдат обособени 2 футболни площадки, 3 тенис корта, игрище за баскетбол, игрище за волейбол, закрита площадка за тенис на маса, комбинирана детска площадка, фитнес на открито. Комплексът ще включва и игрище за петанка - популярна по света, но не и у нас, френска игра с топки, която е подходяща за всички възрасти, включително и за хора с увреждания. В България специализираните игрища за петанка се броят на пръстите на една ръка.

Хората с увреждания всъщност ще имат достъп до целия комплекс. Така Бургас се превръща в един ог градовете у нас, който им предоставя най-много възможности за спорт, движение и социална интеграция. Само преди седмица в града бе открита и специализирана площадка, пригодена за ползване от деца с увреждания, на стойност около 900 000 лв.

„Отделните площадки в Спортен комплекс „Изгрев” ще бъдат оборудвани със специализирани спортни настилки, отговарящи на всички съвременни изисквания на съответните спортни федерации и изискванията за безопасно ползване”, съобщи Живко Иванов - директор на общинско предприятие „Спортни имоти, паркинги и гаражи”.

Настилката за тенис ще е от вида хард корт - сертифицирана от ИТФ /Международната тенис асоциация/. Тя ще е привлекателна за любителски тенис, но в същото време ще дава вазможност за подготовка на професионални състезатели. Цветовете й ще бъдат син за игралното поле и зелен за съраунд зоните. Настилката е от най-известната тенис марка във Франция.

Настилката за баскетбол е сертифицирана от ФИБА /Международната баскетболна асоциация/, съставена от полипропиленови плочи с дебелина 15 мм. Тя е подходяща още за волейбол и минифутбол, демонтира се лесно и ще може да се мести с цел организиране на спортни прояви и на други места в града - например бийч баскет. Настилката е с произход САЩ и е най-известната марка от този вид.

Футболните игрища ще са две - с размери 50 х 30 м. и 33 х 22 м. Те ще са покрити с изкуствена трева с височина 60 мм., холандско производство.

Всички спортни площадки ще са заобиколени с огради, устойчиви на ударите с топка и на влажния бургаски климат. Постоянното осветление ще позволи практикуването на спорт и в тъмната част на денонощието.

Тарифите за ползване на комплекса ще бъдат определени с решение на Общински съвет - Бургас. Общинска администрация ще предложи хора с увреждания и деца до 12 години да спортуват в него безплатно.





Ключови думи: Бургас, Спортен комплекс, спортни площадки, Изгрев, тенис, игрище, площадка, петанка, игрища, деца,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |