В новините
 
16.10.2009 08:27   Новината е видяна 4236 пъти
Крачка напред, две назад, или в хаоса на затворения съд и брауновото движение

До 1 процент от стойността на кредита ще бъде таксата, ако потребителят го върне предсрочно. Тази директива, трябва да бъде въведена в законодателството ни до май 2010 година. Кръстьо Преславски, който е асистент на еврокомисаря по защита на потребителите Меглена Кунева, представи промените.

У нас наказателната такса отпадна с последните промени в Закона за потребителските кредити. Според евродирективата обаче - банките имат право на обезщетение. Размерът му ще се определя в зависимост от това - колко време остава до края на договора за погасяване на кредита. В същата директива се предвижда задължението на банките да дават ясна, точна и разбираема информация за условията на кредитите, които предлагат, както и да няма скрити такси за различните финансови услуги на банките.

Основната цел на европейската директива е да защити интереса на потребителите, но при предсрочно връщане на кредит, банките трябва да получат справедливо обезщетение, според Кръстьо Преславски. „Обезщетението не може да надхвърля един процент от сумата на предсрочно погасения кредит, ако периодът за кредита надхвъря една година между това, което предварително се погасява. Ако периодът не надхвърля една година, обезщетението не може да надхвърля 0,5 процента от предсрочно погасения кредит", обясни Преславски.

Банките се задължават да дават пълна, ясна и точна информация за условията по кредитите и в рекламите, и в самите споразумения с клиентите. „Не да сравнявате круши с ябълки, а цифри, които означават едно и също нещо", допълни експертът. Целта е хората да могат лесно да съпоставят предложенията на различните банки и да няма т.нар. „скрити такси", които оскъпяват много кредита.

Преславски цитира изследване, според което повечето хора, които отиват в банка, вземат решението си на базата на информацията, която получат там. „С две думи - всеки от нас вярва на банковия служител, както вярва на личния си доктор", каза още експертът.

Според Преславски в момента няма единен вътрешен пазар на финансови услуги в Европа. Новата директива обаче ще спомогне потребителите да избират най-добрите условия не само между банките в собствената си страна, а и в целия Европейски съюз.




Ключови думи: процент, кредит, банки, информация, условия, финансови услуги, кредити,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |